Sverre Lunde Pedersen knuste rivalene og vant 5000 meter under VM enkeltdistanser på skøyter. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix
annonse

Sverre Lunde Pedersen gikk styggfort og vant som første nordmann gullet på 5000-meteren under VM enkeltdistanser på skøyter i tyske Inzell torsdag.

annonse

26-åringen klokket inn til knallsterke 6.07,16. Med det satte han banerekord og norsk bestenotering på distansen noensinne. Det var også hans første individuelle mesterskapstittel som senior på den internasjonale scenen.

annonse

– Jeg har alltid hatt et drøm om å bli verdensmester. I dag ble jeg det, så dette er spesielt. Alt stemte, og jeg mistet aldri farten. Det er langt over forventningene og vanskelig å beskrive, sa Pedersen til NRK etter fantomløpet.

Pedersen åpnet svakere enn Sven Kramer, men spiste seg stadig innpå. I andre halvdel av løpet bare økte og økte han til Nederland-stjernen.

Ingen i nærheten

Tidligere har Pedersen slitt med å sprekke mot slutten, men i Inzell var han sterk hele veien. Han holdt samtlige rundetider under 30 sekunder. Det klarte ingen av rivalene å matche.

annonse
annonse

Patrick Roest var den største gullfavoritten på torsdagens distanse, men nederlenderen greide ikke å tukte Pedersens vinnertid og ble slått med 4,52 sekunder. Han måtte dermed nøye seg med sølvet, mens Kramer tok bronsen.

Tegnene på at Pedersen er i stormform kom under forrige ukes verdenscupstevne i Vikingskipet på Hamar. Da vant Fana-løperen 5000-meteren på hjemmebane og tok sin første internasjonale seier for sesongen.

Revansj

Gullet er en herlig revansj for Pedersen. I mars i fjor falt han fra det som var en sikker sammenlagttriumf i allround-VM. Da snek Roest seg foran og ble mester. Torsdag kunne osingen endelige knytte nevene i seiersrus.

Med tiden 6.23,80 havnet Håvard Bøkko på 16.-plass da han var tilbake i byen der han i 2011 ble verdensmester på 1500-meteren. Det var inntil torsdag Norges siste distansegull på skøyter.

Tidligere på kvelden ble Sofie Karoline Haugen sist av dem som kom i mål på kvinnenes 3000 meter. Tiden 4.23,71 holdt til 19.-plass. Martina Sáblíková fra Tsjekkia tok gullet.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.