Utlendingsdirektoratet UDI ligger i Hausmannsgate i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

UDI sier det er viktig å bruke bilder som er representative. Derfor bruker de en illustrasjon av en hijabkledd kvinne på en ny nettside for barn som søker asyl.

annonse

Utlendingsdirektoratet (UDI) har sammen med Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsnemnda (UNE) anordnet en ny nettside for barn som søker asyl i Norge. Nettsiden har fått navnet asylbarn.no

På siden har man valgt å bruke illustrasjoner som veiledning til de ulike alternativene. På siden får asylsøkerne valget om å fortelle om de er kommet til landet på egen hånd, eller om de har kommet sammen med foreldrene. 

Disse to alterantivene er også sidestilt med illustrasjoner av et barn, på den ene siden alene, og på den andre siden sammen med en forelder.

Foto: Skjermdump fra asylbarn.no

Denne forelderen har UDI valgt å illustrere som en hijabkledd kvinne. Dette har skapt reaksjoner blant publikum, og Resett ble tipset om saken tirsdag kveld.

Les også: Hijab legitimerer en patriarkalsk væremåte

«Viktig å være representativ»

Roar Iost er prosessrådgiver i UDI. Han hevder overfor Resett at det er viktig at illustrasjonene som benyttes oppleves som representative. 

– Dere velger å bruke en illustrasjon av en kvinne med hijab som forelder. Hva slags signaler sender dette?

– Illustrasjonene er utarbeidet i samarbeid med barn for å sikre at de kjenner seg igjen. Det er viktig for UDI at de illustrasjonene vi bruker er representative for søkerne våre, sier Iost. 

– Hvorfor ikke bare bruke en illustrasjon av en person uten hijab? 

– Dette er bare første versjon av nettsiden, og vi vil kontinuerlig jobbe for å forbedre produktet. Vi setter pris på tilbakemeldinger, bedyrer Iost avslutningsvis.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.