Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

All flytrafikk i norsk luftrom ble en periode stanset i morgentimene fredag på grunn av en nettverksfeil mellom Norge og flyorganisasjonen Eurocontrol.

Datanettverket som gir Avinors systemer informasjon om flygninger som skal trafikkere i norsk luftrom, falt ut i morgentimene. Alle avganger og ankomster i Norge ble stoppet som følge av feilen.

Rett før halv sju kom meldingen om at problemene var løst, men feilen resulterte i flere forsinkelser.

annonse
Oppsto hos Eurocontrol

Feilen oppsto på linjen mellom Norge og Eurocontrol, en sivilmilitær internasjonal organisasjon med hovedkvarter i Brussel, som håndterer mye av flytrafikken i Europa.

– Flyselskaper må sende flygeplaner til Eurocontrol senest tre timer før avgang. Eurocontrol distribuerer så flygeplanene videre til de land i Europa som berøres av den enkelte flyging. På grunn av nettverksfeilen kunne ikke Avinor motta disse, men vi hadde planer for de neste tre timene som normalt, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Erik Lødding.

Han understreker at det ikke var snakk om noen sikkerhetsfare.

annonse

– Det var aldri noen fare for flysikkerheten, da vi hadde full oversikt og kontakt med alle fly som var i lufta, sier Lødding.

Ikke rammet andre

Feilen skal ha oppstått natt til fredag, og Avinor begynte å varsle klokken 04, melder NRK. Det var Avinors ansatte sammen med IT-leverandørene deres som jobbet med å finne feilen.

Ifølge Gurli Høeg Ulverud i Avinor var ingen andre land rammet av feilen, og det skal heller ikke være snakk om hacking.

– Det er ingenting som per nå tyder på at hacking er årsak til databruddet, sier Ulverud.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon