2018 viste god vekst for norsk fastlands-BNP. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
annonse
annonse

Bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge økte med 0,9 prosent i fjerde kvartal 2018. For hele året var veksten på 2,2 prosent, mot 2,0 prosent i 2017.

Det er landbruket som i fjerde kvartal drar opp veksten i Fastlands-BNP med 0,2 prosentpoeng etter en tilsvarende negativ vekst i tredje kvartal. Nedgangen kom som følge av produksjonstap etter den tørre og varme sommeren. Det viser tall ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det var også vekst i andre vareproduserende næringer, der særlig fiske i oktober bidro til kvartalsveksten. Aktiviteten i bygge- og anleggsvirksomhet har også vært høy i lengre tid, og sesongjusterte tall viser at bruttoproduktet økte med 0,4 prosent i 4. kvartal. Samlet for 2018 økte produksjonen i bygg og anlegg med 3,9 prosent.

annonse
Årslønnsvekst på 2,8 prosent

For lønnstakere er årslønnsveksten beregnet til 2,8 prosent, mot 2,3 prosent året før.

Foreløpige beregninger viser også at sysselsettingen justert for sesongvariasjoner økte med 0,5 prosent i fjerde kvartal. Dette tilsvarer omtrent 13 500 personer. I gjennomsnitt var det rundt 42 600 flere sysselsatte i 2018 enn i 2017, ifølge SSB.

Dette gleder arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

– Tallene fra SSB bekrefter en helt klart trend. Jeg merker meg at sysselsettingen økte også i siste kvartal i 2018, og det er svært gledelig at over 42 000 flere mennesker ble sysselsatt i 2018 enn i 2017. Sysselsettingsveksten vi har sett siden begynnelsen av 2017 fortsetter, skriver Hauglie i en epost til NTB.

annonse
Svak konsumvekst

Husholdningenes samlede konsum økte med beskjedne 0,3 prosent i 4. kvartal, etter en svak nedgang kvartalet før.

Den svake veksten henger ifølge SSB sammen med fall i varekonsumet, som er en utvikling som har blitt observert det siste halvåret.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon