Vadsø. Foto: Ole Gunnar Onsøien/ iFinnmark / NTB scanpix
annonse
annonse

I november i fjor knivstakk og drepte en asylsøker en tilfeldig ung Vadsø-gutt i en butikk i byen. Tidligere har det vært rapportert om et radikalt IS-miljø i den lille nordnorske byen. En av dem reiste til Oslo og ble arrestert med en udetonert bombe.

Tre unge menn fra Vadsø er koblet til ekstrem islam på tre år, kunne iFinnmark opplyse i 2017. I slutten av november 2014 ble det kjent at to fra Vadsø, opprinnelig fra Kaukasus, hadde dratt til Syria for å kjempe med Den islamske stat (IS), skrev Resett i juli i fjor. Etter det iFinnmark erfarte, skal også en tredje person ha reist fra Vadsø etter å ha blitt radikalisert.

Les også: Drapsrammede Vadsø har bosatt flest flyktninger i forhold til folketallet

annonse

18 prosent innvandrere

I Vadsø er 18 prosent av befolkningen innvandrere, ifølge tall fra SSB (imdi.no). Det tilsvarer 1107 av 6154 innbyggere. 79 personer er norskfødte med innvandrerforeldre. Byen har det høyeste antallet flyktninger i forhold til folketallet av samtlige byer i Norge.

Men byens politikere har ikke latt seg skremme, verken av drap begått av en asylsøker med psykiske problemer, av radikale islamister, eller av det allerede høye flyktningetallet. Nå vil de ha flere flyktninger til byen. Under bystyrets møte torsdag stemte samtlige bystyremedlemmer med unntak av 5 fra Høyre (halve Høyre-gruppen) for å ta imot 25 nye flyktninger, melder iFinnmark (artikkelen gjemt bak brannmur og kan derfor ikke lenkes).

Høyres ordfører Hans-Jacob Bønå, som Resett tidligere har skrevet uttalte stor skuffelse over nedleggelsen av et asylmottak i byen, var denne gangen blant de som stemte imot å ta imot flere flyktninger.

annonse

Ordføreren frykter også økonomien i prosjektet. Han mener det er  det risikobildet som er uavklart, og at kommunen er underfinansiert når det gjelder bosetning av flyktninger.

Bønå sier til iFinnmark at han er overbevist om at det ikke egentlig handler så fryktelig mye om å være godhjertet eller ikke, men det å ha plass og jobb til de som kommer. Han mener flyktningene heller burde vært bosatt i Båtsfjord, hvor de har industriarbeid og en sikker framtid i form av arbeidsplasser til de bosatte.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon