Illustrasjonsbilde. Foto av Tolga AKMEN / AFP)
Del saken
 • 21
 •  
 •  
 •  
 •  

Norge og Storbritannia har fått på plass en avtale som skal sikre nordmenn i Storbritannia og briter i Norge, hvis britene krasjer ut av EU uten enighet.

Nødavtalen ble offentliggjort av britiske myndigheter fredag formiddag. Den omfatter også de to andre EØS-landene, Island og Liechtenstein.

Se også: Brexit har blitt den viktigste skillelinjen i britisk politikk

– Det er svært viktig å sikre at norske borgere som er i Storbritannia, og britiske borgere som er i Norge, får rett til fortsatt opphold og til å få videreført rettighetene de har i dag, sier justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp).

– Jeg er derfor glad for at vi har kommet til enighet med Storbritannia om en avtale som sikrer dette, sier han.

Ber om samtykke

Nødavtalen er nødvendig fordi Storbritannia og de tre EØS-landene egentlig hadde tenkt å ta utgangspunkt i skilsmisseavtalen mellom Storbritannia og EU. I en «no deal»-situasjon vil det ikke finnes noen slik avtale å bygge videre på.

Wara vil nå be om Stortingets samtykke til å undertegne avtalen.

Samtidig ber regjeringen Stortinget om fullmakt til også å kunne gjennomføre andre hastetiltak hvis britene skulle bryte med EU uten avtale.

Som før

Selve innholdet i nødavtalen ligger tett opp til bestemmelsene som vil gjelde hvis britene klarer å ro en velordnet brexit i havn.

Det betyr at nordmenn som allerede bor i Storbritannia, stort sett vil kunne fortsette som før, enten de studerer eller jobber der. De vil også i stor grad ha samme tilgang til trygdeytelser som før.

Det samme gjelder motsatt vei for briter som allerede bor i Norge.

Avtalen gir også rettigheter til familiemedlemmene til nordmenn i Storbritannia og briter i Norge.

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 21
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]