Illustrasjonsbilde. Foto av Tolga AKMEN / AFP)

Norge og Storbritannia har fått på plass en avtale som skal sikre nordmenn i Storbritannia og briter i Norge, hvis britene krasjer ut av EU uten enighet.

annonse

Nødavtalen ble offentliggjort av britiske myndigheter fredag formiddag. Den omfatter også de to andre EØS-landene, Island og Liechtenstein.

Se også: Brexit har blitt den viktigste skillelinjen i britisk politikk

– Det er svært viktig å sikre at norske borgere som er i Storbritannia, og britiske borgere som er i Norge, får rett til fortsatt opphold og til å få videreført rettighetene de har i dag, sier justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp).

– Jeg er derfor glad for at vi har kommet til enighet med Storbritannia om en avtale som sikrer dette, sier han.

annonse
annonse
Ber om samtykke

Nødavtalen er nødvendig fordi Storbritannia og de tre EØS-landene egentlig hadde tenkt å ta utgangspunkt i skilsmisseavtalen mellom Storbritannia og EU. I en «no deal»-situasjon vil det ikke finnes noen slik avtale å bygge videre på.

Wara vil nå be om Stortingets samtykke til å undertegne avtalen.

Samtidig ber regjeringen Stortinget om fullmakt til også å kunne gjennomføre andre hastetiltak hvis britene skulle bryte med EU uten avtale.

Som før

Selve innholdet i nødavtalen ligger tett opp til bestemmelsene som vil gjelde hvis britene klarer å ro en velordnet brexit i havn.

Det betyr at nordmenn som allerede bor i Storbritannia, stort sett vil kunne fortsette som før, enten de studerer eller jobber der. De vil også i stor grad ha samme tilgang til trygdeytelser som før.

Det samme gjelder motsatt vei for briter som allerede bor i Norge.

Avtalen gir også rettigheter til familiemedlemmene til nordmenn i Storbritannia og briter i Norge.

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.