Dennis Christensen ble onsdag dømt til seks år i fengsel i Russland. Han er kjent skyldig i religiøs ekstremisme. Foto: AP / NTB scanpix
Del

Samme dag som et dansk Jehovas vitne ble dømt til fengsel for religiøs ekstremisme, opplyser russiske myndigheter at de har pågrepet flere fra trossamfunnet.

Onsdag utførte det russiske sikkerhetspolitiet FSB «en stor operasjon» hvor de pågrep flere Jehovas vitner, opplyser russiske myndigheter. Det er ikke kjent hvor mange som er pågrepet.

Danske Dennis Christensen ble i mai 2017 anholdt av russisk politi under en bibellesing i byen Orjol. Onsdag ble han kjent skyldig i anklagene om å være en religiøs ekstremist.

I Russland er det forbudt for Jehovas vitner å eie eiendom, misjonere og praktisere sin tro.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører
FN reagerer

FN fordømmer dommen mot Christensen. De oppfordrer russiske myndigheter til å revidere føderale lover som vagt definerer ekstremisme og også frigjøre dem som er pågrepet for å utøve sin religion eller tro.

– Den harde straffen Christensen er idømt, skaper en farlig presidens og kriminaliserer retten til religionsfrihet og trosfrihet, sier Michelle Bachelet, FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Jehovas vitner anslås å ha rundt 170.000 følgere blant Russlands 147 millioner innbyggere.

Ikke lett tema

President Vladimir Putins talsperson, Dmitrij Peskov, sier de ikke kommer til å kommentere danskens dom, men sier at dette «ikke er et lett tema».

På spørsmål om sunn fornuft tilsier at Jehovas vitner er en ekstremistisk eller religiøs organisasjon, svarer Peskov:

– Vi kan ikke styres av konseptet sunn fornuft i statlige anliggender.


Del