Foto: AP/Kin Cheung
annonse

Thailands konge mener det er upassende og grunnlovsstridig at prinsesse Ubolratana vil bli statsminister.

Kong Maha Vajiralongkorn (66) er lillebroren til prinsessen, den eldste datteren til avdøde kong Bhumibol. 67 år gamle prinsesse Ubolratana skapte sjokkbølger i Thailand da hun fredag stilte som statsministerkandidat for opposisjonspartiet Thai Raksa Chart.

Prinsessen blir det første medlemmet av kongefamilien til å gå inn i partipolitikken. Hun akter å utfordre sittende statsminister og militærjuntaens håndplukkede kandidat Prayuth Chan-ocha i valget i mars.

annonse

– Å bringe et høytstående medlem av kongefamilien inn i det politiske systemet er i strid med kongelige tradisjoner og nasjonens kultur. Det er upassende, heter det i en sjelden uttalelse fra hennes bror, kong Maha Vajiralongkorn fredag.

Prinsesse Ubolratana takker folket for støtten etter fredagens kunngjøring.

– Takk for deres kjærlighet og støtte, jeg er dypt rørt, skrev hun på Instagram etter nominasjonen fra partiet som ble grunnlagt av tidligere statsminister Thaksin Shinawatras allierte.

annonse

– Jeg ønsker å påpeke at jeg har sagt fra meg min kongelige tittel, og nå er jeg en vanlig borger. Jeg har ingen privilegier i forhold til andre thailendere, tilføyer hun.

Det thailandske militæret regnes for å være blant Thailands mest monarkivennlige institusjoner.

Bildet av Thailands prinsesse Ubolratana holdes opp av Thai Raksa Chart-partiets leder under en kunngjøring i valgkommisjonen i Bangkok fredag. Foto: AP / NTB scanpix

Den thailandske kongens eldste søster, prinsesse Ubolratana, har blitt nominert som statsministerkandidat for partiet Thai Raksa Chart.

67 år gamle Ubolratana er det eldste barnet til tidligere kong Bhumibol Adulyadej, som døde i 2016, og dronning Sirikit.

Thai Raksa Chart har tette bånd til Shinawatra-familien, som har fostret to tidligere thailandske statsministre; Thakrin Shinawatra, som styrte landet fra 2001 til han ble kuppet i 2006, og hans søster Yingluck Shinawatra, som styrte fra 2011 fram til militærkuppet i 2014.

annonse

Kongehuset står sterkt i Thailand og er skjermet fra kritikk på grunn av en streng ærekrenkelseslov. Historisk har kongehuset blitt regnet som over politikken, men kongelige har flere ganger brutt inn under politiske kriser.

Krise for juntaen

Like etter Ubolratanas kunngjøring sa statsminister Prayut Chan-o-cha, som er utnevnt av militærjuntaen i landet, at han også stiller som statsministerkandidat til valget.

Han stiller for det militærvennlige og konservative partiet Phalang Pracharat Party.

De militære har under Prayut betegnet seg som monarkiets beskyttere, men Ubolratanas inntreden i politikken snur opp ned på dette. Shanawatra-familien, som hun er i ledtog med, er juntaens verste fiende.

Kommentatorer sier hun kan fungere som en brobygger mellom Thaksins tilhengere, rødskjortene, og gulskjortene som er erkeroyalister.

Valget avholdes 24. mars og er det første siden kuppet i 2014.

Fargerik og folkelig

Ubolratana regnes som mer fargerik og folkelig enn sin lillebror, kong Maha Vajiralongkorn.

Hun ga fra seg sin kongelige tittel etter at hun giftet seg med amerikanske Peter Jensen i 1972. Paret skilte seg og hun flyttet etter hvert tilbake til Thailand, der hun fortsatt regnes som en del av kongefamilien.

Hun er kjent som skuespiller og sanger, for sin fargerike klesstil og for en stor følgerskare på Instagram.

annonse

Fakta om den politiske situasjonen i Thailand

* De militære tok makten i Thailand i et kupp i mai 2014, etter at forfatningsdomstolen avsatte statsminister Yingluck Shinawatra, som hadde styrt siden 2011. Hun er søster av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som selv styrte fra 2001 til han ble avsatt i et kupp i 2006.

* Begge Shinawatra-søsknene var demokratisk valgt, men ble anklaget for maktmisbruk og korrupsjon.

* Militærkuppet i 2014 ble godkjent av kong Bhumibol Adulyadej, som hadde sittet på tronen siden 1946. I hans regjeringstid opplevde Thailand hele tolv militærkupp. Kongen døde 13. oktober 2016 og ble etterfulgt av sønnen Maha Vajiralongkorn.

* Da juntaen tok makten i 2014, lovet den å bli sittende i ett år før det skulle holdes nyvalg. Deretter har valgdatoen stadig blitt forskjøvet. I januar godkjente kongen at valget skal holdes 24. mars.

* En rekke strenge lover, som blant annet forbyr politiske møter med flere enn fire deltakere, tyder ikke på at valget blir demokratisk. Juntaen har kastet mange i fengsel for brudd på dette og andre forbud.

* Fredag ble prinsesse Ubolratana nominert som statsministerkandidat for partiet Thai Raksa Chart. Hun er kongens storesøster. Partiet har tette bånd til Shinawatra-familien.

* Statsminister Prayut Chan-o-cha, som er utnevnt av juntaen, sa like etter at han også er kandidat. Han stiller for det militærvennlige og konservative partiet Phalang Pracharat Party.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse