Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Nok en gang skaper Tyrkia problemer for Tyskland. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Har det noen hensikt for europeiske land å oppspore og bringe IS-terrorister tilbake til opprinnelseslandet fra Irak eller Syria for å rettsforfølge dem på hjemmebane, eller er det like greit å la dem forbli utenfor landets grenser?

Den tyske regjeringen mener de bør tilbake til Europa for å rettsforfølges.

Onsdag diskuterte representanter for den internasjonale koalisjonen som kjempet mot IS, dette spørsmålet under et møte i Washington, der blant annet den tyske utenriksministeren Heiko Maas deltok. To dager tidligere ba Tyskland alle opprinnelsesland om å hente hjem og rettsforfølge sine borgere fra Nord-Syria, skriver Bild Zeitung.

Alle som fortsatt husker angrepene i Paris, Brussel, Manchester eller Berlin, vil ikke tro at den første tanken er å spore opp folk som har sluttet seg frivillig til slike grupper, mener den tyske avisen. Men det er humanitære grunner samt sikkerhetsrelaterte og internasjonale rettsaspekter som taler for en retur, sier den fridemokratiske politikeren Stephan Thomae til Bild.

Mer enn 1050 mennesker fra Tyskland sluttet seg ifølge Bild de siste årene til ulike jihadistiske grupper i Syria, som har sine opplysninger fra de tyske sikkerhetsmyndighetene. De fleste sluttet seg til Den islamske staten (IS) i løpet av sommeren 2014.

Med de militære nederlagene som ble påført av den internasjonale koalisjonen mot IS og de lokale styrkene, ønsket stadig flere å forlate landet igjen, men det var blitt vanskeligere å rømme fra IS-områdene enn tidligere, og å komme tilbake til Tyrkia og derfra til Europa. I dag er det neppe mulig lengre, skriver Bild.

På den ene siden er grensekontrollene ved den syrisk-tyrkiske grensen nå langt strengere enn i 2014, og for det andre blir flyktende IS-medlemmer ofte angrepet av krigere fra den kurdiske militsen YPG som har vært knyttet til den vestlige anti-IS-koalisjonen i nordøst-Syria.

Etter Bilds informasjoner sitter nesten fire dusin jihadist reisende fra Tyskland i fengsler i den kurdiske regionen. I tillegg kommer deres rundt 80 barn, hvorav mange ble født i «kalifatet». Fra nabolandet Irak er imidlertid allerede flere fengslede tyske jihadister og deres barn tatt tilbake til Tyskland. Situasjonen i Nordøst-Syria er annerledes.

Tyrkia anser de kurdiske organisasjonene i Syria for å være terrorister som samarbeider med PKK i Tyrkia, og Tyskland kvier seg ifølge Bild fra å gå inn i en åpen dialog med den kurdiske militsen av hensyn til forholdet til Tyrkia.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]