Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Nok en gang skaper Tyrkia problemer for Tyskland. Foto: AP / NTB scanpix

Har det noen hensikt for europeiske land å oppspore og bringe IS-terrorister tilbake til opprinnelseslandet fra Irak eller Syria for å rettsforfølge dem på hjemmebane, eller er det like greit å la dem forbli utenfor landets grenser?

annonse

Den tyske regjeringen mener de bør tilbake til Europa for å rettsforfølges.

Onsdag diskuterte representanter for den internasjonale koalisjonen som kjempet mot IS, dette spørsmålet under et møte i Washington, der blant annet den tyske utenriksministeren Heiko Maas deltok. To dager tidligere ba Tyskland alle opprinnelsesland om å hente hjem og rettsforfølge sine borgere fra Nord-Syria, skriver Bild Zeitung.

Alle som fortsatt husker angrepene i Paris, Brussel, Manchester eller Berlin, vil ikke tro at den første tanken er å spore opp folk som har sluttet seg frivillig til slike grupper, mener den tyske avisen. Men det er humanitære grunner samt sikkerhetsrelaterte og internasjonale rettsaspekter som taler for en retur, sier den fridemokratiske politikeren Stephan Thomae til Bild.

Mer enn 1050 mennesker fra Tyskland sluttet seg ifølge Bild de siste årene til ulike jihadistiske grupper i Syria, som har sine opplysninger fra de tyske sikkerhetsmyndighetene. De fleste sluttet seg til Den islamske staten (IS) i løpet av sommeren 2014.

annonse
annonse

Med de militære nederlagene som ble påført av den internasjonale koalisjonen mot IS og de lokale styrkene, ønsket stadig flere å forlate landet igjen, men det var blitt vanskeligere å rømme fra IS-områdene enn tidligere, og å komme tilbake til Tyrkia og derfra til Europa. I dag er det neppe mulig lengre, skriver Bild.

På den ene siden er grensekontrollene ved den syrisk-tyrkiske grensen nå langt strengere enn i 2014, og for det andre blir flyktende IS-medlemmer ofte angrepet av krigere fra den kurdiske militsen YPG som har vært knyttet til den vestlige anti-IS-koalisjonen i nordøst-Syria.

Etter Bilds informasjoner sitter nesten fire dusin jihadist reisende fra Tyskland i fengsler i den kurdiske regionen. I tillegg kommer deres rundt 80 barn, hvorav mange ble født i «kalifatet». Fra nabolandet Irak er imidlertid allerede flere fengslede tyske jihadister og deres barn tatt tilbake til Tyskland. Situasjonen i Nordøst-Syria er annerledes.

Tyrkia anser de kurdiske organisasjonene i Syria for å være terrorister som samarbeider med PKK i Tyrkia, og Tyskland kvier seg ifølge Bild fra å gå inn i en åpen dialog med den kurdiske militsen av hensyn til forholdet til Tyrkia.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.