Illustrasjonsbilde. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Enten det kommer inn mange eller få bekymringsmeldinger til barnevernet, er barnevernet bekymret over antallet bekymringsmeldinger viser det seg. Torsdag deltok barneombudet og en representant fra barnevernet i Stavanger i Dagsnytt 18. Der viste de til at antallet bekymringsmeldinger var økt med 50 prosent de siste årene. De var bekymret og ønsket seg flere stillinger.

annonse

I Austevoll kommune i Hordaland, derimot, er man bekymret over at det kommer inn få bekymringsmeldinger, fremgår det av en artikkel i NRK Hordaland. Enten er foreldrene i Norges femte rikeste kommune for snille med sine barn, eller så er befolkningen for lite flinke til å melde fra om påstått dårlige foreldre?  Det har gitt det lokale barnevernet og fylkesmannen alvorlige bekymringer.

Barnevernet i Austevoll fikk halvparten så mange bekymringsmeldinger som sammenlignbare kommuner, skriver NRK. Men da tok de grep, fastslår NRK.

Våren 2018 fikk barnevernet i Austevoll en beskjed som skulle komme til å endre måten de jobber på. Barnevernsleder Liv Iren Birkeland fikk seg en støkk da barnevernstjenestene i fylket ble kartlagt av Fylkesmannen i Hordaland. Kommunen hadde bare halvparten så mange bekymringsmeldinger som kommuner det var naturlig å sammenligne seg med, deriblant Sund og Øygarden. I 2017 kom det bare inn 36 bekymringsmeldinger i Austevoll, skriver NRK.

Austevoll er en rikere kommune enn de nevnte, noe som kan tyde på mer ressurssterk befolkning. Men i barnevernet i Austevoll jublet man ikke over det som kunne tyde på få problemer med ressurssvake og dårlige foreldre. Tvert imot. «Det var overraskende at vi lå så dårlig an», sier barnevernlederen til NRK. Her måtte det til mer bekymring.

Les også: Maktmisbruk og offentlig svikt i barnevernet

«Få bekymringsmeldinger kan tyde på at offentlige instanser som helsestasjoner, barnehager og skoler ikke følger sitt mandat.  Instansene skal melde fra til barnevernet om det er grunn til bekymring. Få meldinger kan tyde på at de lar være», sier Hilde Ordemann, seniorrådgiver ved Fylkesmannen i Vestland. Så nå ble det tatt grep for å presse frem mer bekymring fra «instansene».

Løsningen ble Tjenestestøtte, skriver NRK, en ordning som skal hjelpe små kommuner med å heve kvaliteten på barnevernstjenesten. Programmet er en del av Regjeringens satsing for å heve kvaliteten og øke kompetansen i det kommunale barnevernet. Og det hjalp. Nå håper kommunen på 80 bekymringsmeldinger i inneværende år. Men da blir de kanskje bekymret over for få stillinger?

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.