Spanias statsminister Pedro Sanchez (AP Photo/Andrea Comas)
annonse
annonse

Mange oppfattet det som langt på vei et kupp da det spanske sosialistpartiet PSOE sist sommer overtok regjeringsmakten i Spania gjennom et mistillitsforslag i parlamentet.

Operasjonen har ikke vært spesielt vellykket. Ytre høyre-partiet Vox har fosset fram på meningsmålingene.

Ganske raskt overtok Spania Italias rolle som hovedrute inn i Europa for afrikanske migranter. Innvandringen ble tredoblet fra året før. Regjeringen signaliserte nærmest åpne grenser ved å be redningsfartøyer ta med båtlaster av migranter til Spania i stedet for å returnere dem til Afrika.

annonse

Støttepartiet Podemos erklærte som mål å ta inn opptil 4 millioner immigranter til Spania innen 2020, og gi dem alle papirer og velferdsgoder fra dag én. Reaksjonen på en slik ansvarsløs politikk som er i strid med folkemeningen i hele Europa, Spania inkludert, lot ikke vente på seg.

Nytt høyreorientert parti
Det nasjonalt orienterte ytre høyre-partiet Vox startet som utbrytere fra Spanias parallell til Norges Høyre, Partido Popular, i 2013. Partiet vil gjøre Spania «stort igjen», og inntar en hard holdning mot baskiske og katalanske separatister.

Vox fristet en heller trøstesløs tilværelse på rundt 1-3 prosent på meningsmålingene helt til sist høst. Gjennombruddet kom i regionalvalget i Andalusia i desember da de med 11 prosent av stemmene vant 12 plasser i regionalforsamlingen, og de kunne med det bringe Partido Popular og sentrum/høyre-partiet Ciudadanos til makten.

Andalusia er Spanias mest folkerike region. Det er høy arbeidsledighet, og beliggenheten i sør gjør at den er mest direkte rammet av masseinnvandringen.

annonse

Regionen har også vært sosialistpartiets sterkeste bastion. PSOE hadde sittet sammenhengende med makten i Andalusia i 36 år da de måtte pakke sammen før jul. De er fortsatt største parti, men tapte 14 mandat. De hadde ikke levert. Partido Popular tapte 7 mandat, men Ciudadanos og Vox vant 12 hver.

Siden desember har Vox stabilisert seg på 10-12 prosent på de nasjonale målingene, og det er et relativt klart og stabilt flertall i opinionen for de borgerlige partiene. Både PSOE og Podemos er på vikende front. 26. mai er det berammet lokal-, regional- og EU-valg i Spania.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon