Per Kjerstad og Pia Tjelta under innspillingen av NRK-serien «Lykkeland», som handler om oljeeventyrets spede begynnelse i Stavanger. I serien følger man blant annet 70-tallets Høyre-politiker Arne Rettedal og ordfører Leif Larsen (Ap) som samarbeider om å utmeisle oljepolitikken. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix.
annonse
annonse

Fire av Høyres toppkandidater i vest advarer Arbeiderpartiet mot å svikte oljenæringen og Vestlandet. De ber partiet lære av TV-serien «Lykkeland».

– Alle som har sett «Lykkeland» vet at Stavanger ble Norges oljehovedstad ved hjelp av en Høyre-politiker som støttet en Ap-ordfører den gangen. Ap har sin del av æren for oljeeventyret, sammen med Høyre. Det samarbeidet forvitrer hvis Ap velger en linje som sier nei til olje- og gassindustrien, sier Høyres toppkandidat i Stavanger, John Petter Hernes til Bergens Tidende.

Han opplever at Ap «er på glideflukt vekk fra å tenke verdiskapning» og viser blant annet til det nylige vedtaket i Bergen Ap om å si nei til konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

annonse

Sammen med Bergen Høyres byrådslederkandidat Harald Victor Hove, fylkesordførerkandidat Silja Ekeland Bjørkly i Vestland, og ungdomskandidat Falk Øveraas fra Møre og Romsdal, går Hernes ut med en advarsel i forkant av Aps fylkesårsmøte og seinere landsmøte.

– Høyre og Ap har vært fundamentene på hver side av politikken i oljeeventyret, men nå svikter Ap, sier Hove, som anklager Ap for å følge etter MDG.

– Det blir en konkurranse om hvem som kan demontere norsk petroleumsnæring raskest. AUF og andre krefter har fått for stor makt, og i motsetning til Stoltenberg, klarer ikke Støre å tøyle dem, sier han.

annonse

Aps toppkandidat i det nye fylket Vestland, Anne Gine Hestetun, har følgende reaksjon på utspillet fra Høyre-toppene.

– Dette er tull. Vi vet at oljeindustrien og leverandørindustrien er viktig. Å si at Ap ikke har fokus på næringsutvikling er bare tull. Men vi kan ikke bare se på én bransje. Vi har mange, store bransjer i vest. Det er så viktig å få til det grønne skiftet og ta klimaspørsmålet på alvor, sier hun til BT.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon