Migranter står i kø for å søke asyl. Piedras Negras, Mexico. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP
annonse
annonse

Skeptiske innbyggere og lokale myndigheter i grensebyen Piedras Negras sliter med å ta hånd om 1700 migranter som ikke slipper inn i USA.

Ifølge The Guardian er migrantene foreløpig internert på et nedlagt fabrikkområde, og bevoktes av soldater med maskinpistoler. Det er uklart hva som kommer til å skje med dem fremover.

Desperate folk

annonse

Migrantene er ikke fornøyd med å være internert og ser på situasjonen som håpløs:

– Hvis de er her for å beskytte oss, burde våpnene peke motsatt vei, sier Alax Torres (20) gjennom gjerdet som holder han og 1700 andre migranter innesperret.

En krigssone

Torres har bodd i USA siden han var 4 år gammel, men ble deportert til voldsherjede Honduras i fjor. Nå forsøker han å returnere til familien i USA.

annonse

– Se for deg at du hadde blitt deportert til en krigssone, sier han.

Vanskelig situasjon på grensen

Migrantene ønskes ikke velkommen til USA av Trump og hans regjering. Amerikanske myndigheter har satt et tak på kun 15 asylsøknader som kan behandles hver dag, noe som skaper en opphopning av migranter i grenseområdene.

De lokale myndighetene og innbyggerne i den lille meksikanske grensebyen er lite tilfreds med situasjonen. Å skaffe mat og husly til de mange migrantene skaper store problemer. Flere sammenstøt mellom migranter og lokalbefolkning er rapportert den siste tiden.

Lett bytte for kriminelle

annonse

Piedras Negras er beryktet for å ha store problemer med organisert kriminalitet og Stephanie Leutert fra University of Texas er bekymret for at migrantene skal bli utnyttet:

– Dette skaper mye stress for lokale myndigheter. En reell risiko er at man skaper en ny gruppe mennesker som kan utnyttes av de kriminelle gjengene i området.

Ingen oppmykning eller kompromiss

USA har økt den militære tilstedeværelsen på amerikansk side, og soldater setter opp piggtrådgjerder.

Samtidig fortsetter det politiske spillet i USA. Trump har truet med å erklære nasjonal krise hvis ikke Demokratene gir han 5,7 milliarder dollar til å starte byggingen av en grensemur. I en nasjonal krise kan Trump starte byggingen uten tilslutning fra Kongressen, ved hjelp av militære styrker og ressurser.

Det er absolutt ingenting som tilsier at et politisk kompromiss kan oppnås. Uten en grensemur vil Trumps tilhengere bli enormt skuffet. Demokratene lukter blod, og gjør alt de kan for å påføre Trump et sviende nederlag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Det blir derfor noen spennende uker fremover, kanskje særlig for migrantene som lever i limbo langs grensen på meksikansk side.
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon