De lokale myndighetene har innført unntakstilstand på Novaja Zemlja, som er «invadert» av isbjørner. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

52 isbjørner har blitt observert ved en bosetning på den russiske øya Novaja Zemlja. Myndighetene har derfor erklært unntakstilstand.

annonse

Isbjørnene skal ha begynt oppholde seg nær menneskelig bosetninger i Belusja Guba siden desember, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS. Minst 52 isbjørner skal ha vært observert ved bosetningen, og mellom seks og ti av dem skal ha vært tett på bosetningen over en lang periode.

– Unntakstilstanden er på grunn av masseinvasjonen av isbjørner i boligområder, sier guvernøren i Arkhangelsk fylke, som Novaja Zemlja tilhører. Han sier videre at innbyggere, skoler og barnehager har fått skriftlig og muntlig beskjed om å holde seg i sikkerhet.

– Folk er redde. De er redde for å forlate hjemmene sine, og deres daglige rutiner er ødelagte, sier guvernøren.

Ekstra gjerder er satt opp i nærheten av barnehager, og spesialkjøretøy kjører militærpersonell og ansatte til jobb, melder TASS.

Ifølge nyhetsbyrået skal det tidligere ha vært tilfeller der isbjørner har gått til angrep på mennesker og gått inn i boligbygg og på kontorer.

Miljømyndighetene i Russland har nektet å gi lisens for å skyte dyrene siden de er en truet art.

– Jeg har vært på Novaja Zemlja siden 1983, men det har aldri vært så mange isbjørner så nære, sier Zjigansja Musin, en lokal leder i Belusja Guba.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.