De lokale myndighetene har innført unntakstilstand på Novaja Zemlja, som er «invadert» av isbjørner. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

52 isbjørner har blitt observert ved en bosetning på den russiske øya Novaja Zemlja. Myndighetene har derfor erklært unntakstilstand.

Isbjørnene skal ha begynt oppholde seg nær menneskelig bosetninger i Belusja Guba siden desember, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS. Minst 52 isbjørner skal ha vært observert ved bosetningen, og mellom seks og ti av dem skal ha vært tett på bosetningen over en lang periode.

– Unntakstilstanden er på grunn av masseinvasjonen av isbjørner i boligområder, sier guvernøren i Arkhangelsk fylke, som Novaja Zemlja tilhører. Han sier videre at innbyggere, skoler og barnehager har fått skriftlig og muntlig beskjed om å holde seg i sikkerhet.

annonse

– Folk er redde. De er redde for å forlate hjemmene sine, og deres daglige rutiner er ødelagte, sier guvernøren.

Ekstra gjerder er satt opp i nærheten av barnehager, og spesialkjøretøy kjører militærpersonell og ansatte til jobb, melder TASS.

Ifølge nyhetsbyrået skal det tidligere ha vært tilfeller der isbjørner har gått til angrep på mennesker og gått inn i boligbygg og på kontorer.

annonse

Miljømyndighetene i Russland har nektet å gi lisens for å skyte dyrene siden de er en truet art.

– Jeg har vært på Novaja Zemlja siden 1983, men det har aldri vært så mange isbjørner så nære, sier Zjigansja Musin, en lokal leder i Belusja Guba.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon