Statsminister Erna Solberg fotografert under helsetoppmøtet i Addis Abeba lørdag. Foto: Samuel Habtab / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Statsminister Erna Solberg håper Egypts president Abdel Fattah al-Sisis inntreden som leder i Den afrikanske union kan gjøre at landet tar mer ansvar i Afrika.

– Det er bra at et stort land som Egypt får ansvar. Nå vil de i større grad måtte bidra inn i konflikter i resten av Afrika. Det vil knytte Egypt nærmere, og de vil kunne mobilisere litt mer ressurser inn mot å hjelpe der det er konflikter, sier hun til NTB.

– Men er det ikke problematisk at en president som er anklaget for omfattende menneskerettighetsbrudd, blir leder?

annonse

– I Den afrikanske unionen er det flere som har utfordringer på hjemmebane. Det viktige er at unionen nå jobber mye mer felles med fredsbygging og andre spørsmål.

Sisi anklages for omfattende menneskerettighetsbrudd, og de fleste eksperter mener hans regime er det mest undertrykkende i Egypts moderne historie. Ifølge Human Rights Watch sitter 60.000 politiske fanger fengslet i Egypt.

Bærekraft og helse
Statsministeren er i Etiopia i forbindelse med et toppmøte om helseinvesteringer lørdag og et møte i AU søndag der bærekraft har stått på agendaen.

annonse

– I går hadde vi diskusjoner om helsesatsing og om fortsatt mobilisering inn mot helsesektorene i landene, sier hun.

Hun legger til at de søndag har snakket om bærekraft og spørsmål knyttet til bærekraftssatsingen i FN-møtet, der 55 afrikanske toppledere deltok.

Statsministeren leder FNs pådrivergruppe for bærekraftmålene, sammen med Ghanas president Nana Akufo-Addo.

Bedring i Etiopia
Det siste året har Etiopia gjennomgått store, positive endringer. Politiske fanger er satt fri. Partier som tidligere var stemplet som terrorgrupper, er blitt lovlige og oppfordres til å delta i valget i 2020. Ikke minst har landet underskrevet en fredsavtale med nabolandet Eritrea.

– Jeg hadde et godt og langt møte med den etiopiske statsministeren i går hvor det var veldig positiv stemning, forankret i det faktum at man har sluppet ut politiske fanger, og at det kommer folk tilbake til Etiopia for å delta i det politiske livet.

– I tillegg har man strukket hendene ut til nabolandene, og det gir et veldig positivt momentum for Etiopia. Det er et land som trenger å skape jobber og resultater. Min opplevelse av det store bildet er at Etiopia er på god vei framover, legger hun til.

annonse

FN-valgkamp
En uttalt ambisjon med besøket er å drive litt valgkamp for Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd.

– Alle reiser vi gjør nå, har et sideblikk på at vi ønsker å bli medlem av sikkerhetsrådet, sa statsministeren til NTB fredag.

Søndag sier hun at det har blitt knyttet gode kontakter.

– Vi jobber iherdig med dette. Vi minner dem om hva Norge holder på med og våre felles interesser. Vi snakker om vår lange tid med støtte til Afrika, men det er ikke sånn at vi går rundt og spør om de vil stemme på oss, sier hun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon