Ap-leder Jonas Gahr Støre etter talen på AUFs sommerleir 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ja, vi skal fylle våre badekar med AUF sitt blod. Og dette er ikke hat, bare så du vet det. Det er litt omskrevne gladsanger fra AUFs historie. Det er selvsagt ingen av dem som satt rundt leirbålene på Utøya og sang slik om Carl I. Hagen og Unge Høyre, altså dagens Høyre, som i dag er toppolitikere i Ap. De reiste seg nok opp og sa kraftig ifra at det var hatsang, før de gikk selvrettferdig og gråtkvalt til teltet.

annonse

Dette skjedde på Utøya i Jonas Gahr Støres ungdom. Ikke at han var der, han var høyremann da. Muligens forsto de hva ironi og sarkasme var den gang. Kanskje de faktisk ikke ville ha gjellet Carl I. Hagen om de hadde stått foran ham med en lang og rusten kniv? I dag er ord likestilt med handling. Kringsatt av innbilte «fiender» må man skrike opp så man forsterkes som et hatobjekt. Slik kan man bruke det bildet til å beskytte seg mot andres argumenter og vidd.

Folk er livredd for å bli assosiert med å hate. Det er det nye tabuet. Et elektrisk gjerde på nettet som skambrenner deg om du skulle snuble i språket. Er du heldig mister du Facebook i tre dager. Er du uheldig mister du jobben. Det er slik det er blitt. Og dette reflekterer ikke våre politikere over, de som satt rundt de blodrøde leirbålene og sang hatske sanger. Med så lite empati og et såpass selvforherligende bilde er det vanskelig å ikke tenke at de har narsissistiske trekk, mange av dem.

Ingen nåde for en «feil» «hater»

Snubler du i språket kan livet være over om du lever midt i et relativt normalt samfunn. For det er ikke normalt å lese Resett, for eksempel. Det er ikke noe de fleste gjør til daglig. Folk flest leser VG og ser på NRK. Uten et ironisk eller distansert blikk på det som kommer. Og et unnskyld hjelper deg bare om ikke den twitterate og ekstreme venstresiden kan knuse deg. Kan de knuse deg så gjør de det gjerne. Føler seg vel, for du er bare en fascist i deres stillbildeglis.

annonse
annonse

På twitter sitter en liten gjeng kliss galne (Trædal, Søderlind, Bergh, Klungtvedt m.fl.) folk som roper rasist hver gang noen beveger en muskel til høyre. Alle som ikke er formuende eller selvstendig næringsdrivende bør være forsiktige. I hvert fall frem til 2021. Dessverre sikkert enda lenger. Det er slitsomt å måtte skrive ganske selvsagte ting anonymt.

Erna og Jonas i gjespende meningsløs «krangel»

For ingen vil hate så det synes for andre i dag. Ingen vil bli assosiert med noe som kan gjøre psyken halvveis interessant og sammensatt. Vi søker i det offentlige et nær todimensjonalt leirbålsangimage. Og om noe problematisk skulle komme opp, altså «hat» mot de «gode», da er det full retrett som er eneste mulighet. Selv for Norges statsminister.

Igjen klarer Jonas Gahr Støre å diktere Erna Solberg til komme med en unødvendig unnskyldning. Sist gang kostet det Listhaug en ministerpost. Nå unnskylder statsministeren at hun brukte en retorikk som favnet hele befolkningen mot ABB. Det ville ikke Støre ha noe av. Det er som han freser tilbake: Vi i Ap eier 22. juli og alt som ble ødelagt den dagen! Ikke prøv å være kamerater med oss!

– Vi kan la være å bygge nytt regjeringskvartal og si at Anders Behring Breivik vant – de fire bygningene han tok ut, blir stående sånn, som et dødt landskap og et monument over terrorhandlingen, sier Erna Solberg til NTB

Så kommer Jonas Gahr Støre ut av flaggermushulen: – Jeg mener dette er et lavmål fra Erna Solberg. Det hun sier er at de som er kritiske til hennes forslag vil la 22. juli-terroristen vinne. Og de som er uenig med henne om å gå rett i oljefondet for å hente penger, vil la det ødelagte regjeringskvartalet ligge som et monument over terrorhandlingen.

Så unnskylder Erna. Sier det kom feil ut. Det er noe ryggradløst over statsministeren som unnskylder at hun patriotisk legger en arm rundt Ap og AUF, slik vil favne hele Norge mot ABB. Kan hun ikke stå for at hun synes det er vel anvendte penger å bygge opp igjen noe av såret etter ABB med våre, altså folkets oljepenger? Håper Erna at velgere ser at hun, liksom ansvarlig, forsøker å glatte over andres ego ved å unnskylde alt mulig? Meningsmålingene sier noe annet.

Hadde det ikke vært for galningen som ikke ble oppdratt av Ap-foreldre sine så kunne vi i dag ha kalt Utøya det det egentlig er: En hatsk politisk sponset ungdomscamp med sterk indoktrinering av et uhyggelig apparat av yrkespolitikere som vil oppfostre noen til å bli som seg selv (erfaringsløse kyllinger med broilerpotensiale) – noe Trond Giske og mange andre har visst å benytte seg av.

Listhaug har sagt det med rene ord: Alt annet enn Gahr Støre som statsminister. Nå går Solberg enda et skritt mot veggen. Hun håper nok at velgerne vil se hvor godt den samlede borgerlige regjeringen vil gjøre det fremover, slik stemme på dem igjen i 2021. Men det er sjelden en regjering holder stand gjennom tre valg. Rokade og defensive manøver trigger ikke tillit.

Hvorfor jobber Erna så mye for så lite? Kan hun ikke gi mindretallet en rapp på sin manglende anstendighet nå som hun har en flertallsregjering i ryggen? Er hun en heltinne som beskytter oss mot Tåkefyrstens alle forsøk – for enhver pris, eller er hun en nøye kalkulerende politiker som vet at det venter henne noe godt i 2021, uansett valgresultat?

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.