Bildemontasje. Sjef i etterretningstjenesten Morten Haga Lunde. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix. President Assad. SANA/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS
annonse

I 2014 slo Norges daværende utenriksminister Børge Brende fast at Assad «må gå». Det samme gjentok Obama-administrasjonen. Men de vestlige kravene har ikke blitt oppfylt. I sin årlige åpne trusselvurdering slår Etterretningstjenesten nå fast at Assad i løpet av 2018 har «avgjort borgerkrigen til sin fordel». 

annonse

– Med støtte fra Russland, Iran og Hizbollah har Assad-regimet i Syria avgjort borgerkrigen militært, og sannsynligvis sikret overlevelse en periode framover. Kontroll over større deler av Syria gjør regimet mer selvsikkert og mindre villig til å inngå kompromisser som blir forsøkt presset på Damaskus. Gjenerobring av hele det syriske territoriet, normalisering, stabilisering og rekonstruksjon vil stå høyt på regimets agenda i 2019, skriver de.

annonse

E-tjenesten mener imidlertid at stormaktenes interesser vil gjøre fredsprosessen komplisert, men at det betydelige antallet interessenter (ikke minst USA, Tyrkia, Iran, Russland og europeiske land) vil gi «Damaskus mulighet til å spille dem opp mot hverandre og dermed øke eget handlingsrom.»

– Regimet kan også vende seg til araberstatene eller Kina og India for å redusere det økonomiske presset fra vestlige land, skriver E-tjenesten.

 

annonse
annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.