Illustrasjonsbilde. AFP PHOTO/BULENT KILIC
USA-støttede syriske opprørere kjempet mandag harde kamper mot IS om islamistgruppens siste bastion øst i Syria, ifølge SOHR og kurdiske medier.

13 IS-krigere, deriblant fem selvmordsbombere, og seks fra SDFs styrker var drept mandag, ifølge observatørgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Også det kurdiske nyhetsbyrået Hawar melder om harde kamper mandag.

annonse

Den USA-støttede opprørsalliansen Syrias demokratiske styrker (SDF), som i hovedsak består av den kurdiske YPG-militsen, kunngjorde lørdag at de ville innlede en endelig offensiv for å renske de siste IS-kontrollerte lommene i Eufrat-dalen.

Bruk av blant annet bilbomber, landminer og snikskyttere har imidlertid gjort jobben vanskelig for SDF. I tillegg bruker islamistene sivile som menneskelige skjold, opplyser SOHR.

Ifølge syriske statlige medier er to kvinner og to barn drept i et luftangrep fra den USA-ledede koalisjonen nær landsbyen Baghouz. Over 20.000 sivile har forlatt det IS-kontrollerte området de siste ukene.

Amerikanske tjenestemenn har de siste ukene opplyst at IS har mistet 99,5 prosent av sitt territorium i Syria, og at ekstremistene kun sitter igjen med et område på om lag 5 km². På det meste hadde den ytterliggående islamistgruppa kontroll over landområder på størrelse med Storbritannia i Syria og Irak.

annonse
annonse

Men både innbyggere og aktivister advarer om at islamistgruppa fortsatt har såkalte sovende celler både i begge disse landene.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.