Illustrasjonsbilde. Foto: STR / AFP
annonse
annonse

Over 7.000 mennesker ble pågrepet i Iran i 2018, viser en rapport fra Amnesty. Organisasjonen anklager Iran for å drive med «skamløs undertrykkelse», meldte ABC Nyheter i januar.

«2018 vil gå inn i historien som et skammens år for Iran», sier Philip Luther, som er Midtøsten- og Nord-Afrika-direktør hos Amnesty International.

Av de 7.000 som ble pågrepet i 2018, var det en rekke demonstranter, studenter, journalister, aktivister og rettighetsforkjempere. Drøye 50 av de pågrepne var journalister, og minst 20 av disse ble dømt til pisking eller fengsel under svært tøffe forhold etter urettferdige rettssaker, viser rapporten fra Amnesty.

annonse

Les også: Irans fremtid: Nei til Islam – nok islam nå!

Første februar 1979 kom Ayatollah Khomeini til Teheran, etter at sjahen hadde flyktet et par uker tidligere. I dag, 10.februar, feirer det iranske regimet 40-årsdagen for ayatollah Ruhollah Khomeini maktovertakelsen, skriver den amerikanske tenketanken Gatestone Institute.

Til jubel fra vestlige land jaget ayatollahen sjahen av Persia ut av landet. Sjahen var anklaget for å ha et begrenset antall politiske fanger. Langt verre skulle det bli med det nye sjiamuslimske prestestyret.

annonse

Ayatollah Khomeini og hans etterfølgere fremstilte seg først som åndelige mennesker som ikke hadde lyst til å herske i landet. Mange, inkludert flere politiske partier, trodde på imamene, som også lovet å beskytte kristne og jødiske minoriteter.

Les også: Glem det villedete vennskapet med Saudi-Arabia: Iran er vestens naturlige allierte

Men forfølgelse av kristne, bahai, sunnier og andre religiøse og etniske minoriteter ble raskt satt i gang, skriver den amerikanske tenketanken. Et av regimets verste massedrap på politiske fanger fant sted da ca. 30 000 personer, inkludert barn og gravide, ble henrettet i løpet av fire måneder. Ifølge en amerikansk kongressutredning ble «fanger henrettet i grupper og kastet i massegraver».

Og i dag fortsetter den grove undertrykkelsen av egen befolkning, kombinert med støtte til terrorgrupper som Hizbollah i Libanon, og arbeid for å skaffe atomvåpen.

«Det sjokkerende antallet pågripelser, fengslinger og tilfeller av pisking viser hvor langt myndighetene er villig til å gå for å undertrykke fredelig motstand» sier Philip Luther i Amnesty International.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon