Foto: JACK GUEZ / AFP
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

I april er det valg til nasjonalforsamling i Israel, og dagens statsminister og leder for høyrepartiet Likud, Benjamin Netanyahu, ligger best an til å vinne valget viser flere meningsmålinger og analyser. Likud har i lengre tid ligget an til å få 32, nokså nøyaktig fjerdeparten, av mandatene.

Selv om sentrum-venstre-partiene slår seg sammen i en egen valgblokk, vil Netanyahu fortsatt ha de beste mulighetene til å fortsette som statsminister. Det viser en undersøkelse offentliggjort av den israelske TV-kanalen Channel 12, som gjengis av World Israel News.

Ifølge denne undersøkelsen ville et slikt samarbeid blant de toneangivende opposisjonspartiene gitt dem 36 mandater, men det ville ikke vært tilstrekkelig. For å oppnå flertall i nasjonalforsamlingen Knesset trengs det 61 mandater, og det antallet mener observatørene at det er mest sannsynlig at Netanyahu kan skrape sammen, selv om partiene til Benny Gantz (Israel Resilience), Yair Lapid (Yesh Atid) og Avi Gabbay (Labor), vil få flere seter (36) enn Likud (32).

Meningsmålingen tyder på at sentrum-venstre-koalisjonen vil kunne samle 46 mandater, mens Netanyahus høyreblokk vil kunne samle 49. Selv med støtte fra det arabiske partiet som ligger an til å få valgt inn 12 representanter, vil det ikke være nok for en sentrum-venstre-blokk.

Netanyahu kan på den andre siden regne med støtte fra en blokk av ultraortodokse partier som ligger an til å få valgt inn 13 representanter. Dermed vipper flertallet så vidt over til Netanyahu med 62 mandater.

Mens religiøse partier har sluttet seg til venstreorienterte Arbeiderpartiregjeringer tidligere, er det ekstremt usannsynlig at den ultraortodokse blokken vil støtte en sentrum-venstre koalisjon, særlig en som inkluderte Yair Lapid, lederen av Yesh Atid, som har vært talsmann for å innskrive ortodokse jøder i de israelske forsvarsstyrkene, skriver avisen.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]