Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX
annonse

Utryggheten øker i vårt naboland i øst, særlig for kvinner. I Örebro sier halvparten av alle kvinner at de ikke våger å gå ut.

annonse

De siste årene har Sverige gjennomgått en dramatisk utvikling på kriminalitetsområdet. Forekomsten av kriminelle handlinger som personran, vold og voldtekt har økt drastisk. Utviklingen rammer kvinner spesielt hardt.

annonse

Men kvinners opplevelse av trygghet varierer mellom ulike steder i landet, det fremgår av Folkhälsomyndighetes statistikk fra 2018. Dette rapporterer Sveriges Radio.

Voldtekt og trakassering

Aller verst står det til i Örebro, Sveriges syvende største by med om lag 118 000 innbyggere. Her oppgir så mange som halvparten av alle kvinner at de er redde for å gå ut alene etter mørkets frembrudd. 

annonse
annonse

Trenden har vært oppadgående under flere år, og kvinnene oppgir at de vegrer seg for å gå ut, fremst fordi de er bekymret for å bli utsatt for overfall, ran, voldtekt og seksuell trakassering.

Les også: Svenskene klør seg i hodet over økningen i seksuelle overgrep

Belastede områder

annonse
Reklame

I Örebro finnes et av Sveriges mest kriminalitetsbelastede utenforskapsområder, det innvandrertette Vivalla. Herfra rapporteres det jevnlig om grov kriminalitet, deriblant mord, gjengoppgjør, skyting, rekruttering til terror, påsatte branner, ran, trusler, angrep på politi, ambulanse, brannvesen og postbud og voldtekt av mindreårige med mer. 

I andre deler av Sverige opplever kvinner at de er noe tryggere, men forskjellene er likevel ikke så store. Minst redde for å gå ut etter mørkets frembrudd er kvinnene i Jämtland-Härjedalen, men også her sier en svært vesentlig andel, drøyt hver fjerde kvinne, at de unngår å vise seg ute på kvelden. 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.