Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX
Del

Utryggheten øker i vårt naboland i øst, særlig for kvinner. I Örebro sier halvparten av alle kvinner at de ikke våger å gå ut.

annonse

De siste årene har Sverige gjennomgått en dramatisk utvikling på kriminalitetsområdet. Forekomsten av kriminelle handlinger som personran, vold og voldtekt har økt drastisk. Utviklingen rammer kvinner spesielt hardt.

Men kvinners opplevelse av trygghet varierer mellom ulike steder i landet, det fremgår av Folkhälsomyndighetes statistikk fra 2018. Dette rapporterer Sveriges Radio.

Voldtekt og trakassering

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Aller verst står det til i Örebro, Sveriges syvende største by med om lag 118 000 innbyggere. Her oppgir så mange som halvparten av alle kvinner at de er redde for å gå ut alene etter mørkets frembrudd. 

Trenden har vært oppadgående under flere år, og kvinnene oppgir at de vegrer seg for å gå ut, fremst fordi de er bekymret for å bli utsatt for overfall, ran, voldtekt og seksuell trakassering.

Les også: Svenskene klør seg i hodet over økningen i seksuelle overgrep

Belastede områder

I Örebro finnes et av Sveriges mest kriminalitetsbelastede utenforskapsområder, det innvandrertette Vivalla. Herfra rapporteres det jevnlig om grov kriminalitet, deriblant mord, gjengoppgjør, skyting, rekruttering til terror, påsatte branner, ran, trusler, angrep på politi, ambulanse, brannvesen og postbud og voldtekt av mindreårige med mer. 

annonse

I andre deler av Sverige opplever kvinner at de er noe tryggere, men forskjellene er likevel ikke så store. Minst redde for å gå ut etter mørkets frembrudd er kvinnene i Jämtland-Härjedalen, men også her sier en svært vesentlig andel, drøyt hver fjerde kvinne, at de unngår å vise seg ute på kvelden. 

annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører