Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX
Del saken
 • 1.2K
 •  
 •  
 •  
 •  

Utryggheten øker i vårt naboland i øst, særlig for kvinner. I Örebro sier halvparten av alle kvinner at de ikke våger å gå ut.

De siste årene har Sverige gjennomgått en dramatisk utvikling på kriminalitetsområdet. Forekomsten av kriminelle handlinger som personran, vold og voldtekt har økt drastisk. Utviklingen rammer kvinner spesielt hardt.

Men kvinners opplevelse av trygghet varierer mellom ulike steder i landet, det fremgår av Folkhälsomyndighetes statistikk fra 2018. Dette rapporterer Sveriges Radio.

Voldtekt og trakassering

Aller verst står det til i Örebro, Sveriges syvende største by med om lag 118 000 innbyggere. Her oppgir så mange som halvparten av alle kvinner at de er redde for å gå ut alene etter mørkets frembrudd. 

Trenden har vært oppadgående under flere år, og kvinnene oppgir at de vegrer seg for å gå ut, fremst fordi de er bekymret for å bli utsatt for overfall, ran, voldtekt og seksuell trakassering.

Les også: Svenskene klør seg i hodet over økningen i seksuelle overgrep

Belastede områder

I Örebro finnes et av Sveriges mest kriminalitetsbelastede utenforskapsområder, det innvandrertette Vivalla. Herfra rapporteres det jevnlig om grov kriminalitet, deriblant mord, gjengoppgjør, skyting, rekruttering til terror, påsatte branner, ran, trusler, angrep på politi, ambulanse, brannvesen og postbud og voldtekt av mindreårige med mer. 

I andre deler av Sverige opplever kvinner at de er noe tryggere, men forskjellene er likevel ikke så store. Minst redde for å gå ut etter mørkets frembrudd er kvinnene i Jämtland-Härjedalen, men også her sier en svært vesentlig andel, drøyt hver fjerde kvinne, at de unngår å vise seg ute på kvelden. 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1.2K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]