Lindsey Vonn og Aksel Lund Svindal ble feiret inn i de små nattetimer i Åre søndag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
annonse

Aksel Lund Svindal og Lindsey Vonn avsluttet sine karrierer med en kjempefest i VM-byen Åre søndag kveld.

annonse

Musikken dunket høyt, den ene drikken etter den andre ble servert over bardisken og blant de flere hundre gjestene ruslet blant annet legenden Ingemar Stenmark rundt i lokalet.

annonse

Alle var til stede for å feire, eller feste om du vil, Aksel Lund Svindal og Lindsey Vonn inn i alpinpensjonistenes rekker. Det var feststemte mennesker, kjente og mindre kjente, så langt øye kunne se da deres skiprodusent, Head, arrangerte avslutningsfest for de to.

Begge avsluttet denne helgen sine karrierer med å ta VM-medalje i utfor. Han tok sølv, hun bronse.

Avslutter med et smell

Etter flere takketaler med lovord og ros fra det internasjonale skiforbundet (FIS), skiprodusenten med flere, kunne omsider festen starte for alvor. Musikken ble skrudd opp igjen, og på vei av scenen sier Vonn til NTB at hun er glad for at de omsider får avslutte karrieren sammen.

annonse
annonse

– Ja, endelig. Vi har ikke rukket å feste så mye enda, det er nå det starter.

– Hva skjer utover kvelden?

– Jeg vet ikke, men jeg må være på flyplassen klokken sju i morgen tidlig, så vi får se, sa Vonn.

annonse
Reklame
Alt har gått etter planen

Ikke lenge etter sto de to sammen og snakket sammen i lokalet. Der fikk de ikke stå i fred lenge før pressen kastet seg over dem.

Begge stilte villig opp, og Vonn fortalte at hun er overlykkelig over at helgen i Åre gikk som den gikk for dem begge: Med VM-medaljer.

– Vi ønsket begge å avslutte med et brak, og det tror jeg vi klarte perfekt. Alt har gått etter planen, og nå skal vi ta fatt på verden på et annet nivå.

Blir «awesome»

Siden det var skiprodusenten som sto bak festen forsøkte Svindal seg med at det ikke hjelper å være verdens beste alpinist hvis man ikke har de beste skiene.

– Det er som med biler, skjøt Vonn inn.

– Det er kanskje en dårlig sammenligning, men hvis du ikke har den beste motoren kommer du ikke til å vinne, uansett hvor god du er til å kjøre. Så uten de beste skiene, vinner du ikke.

– Hvordan blir kvelden videre?

– Det har akkurat startet, men det blir «awesome», sa Svindal.

Undertøy

Når de en gang våkner opp mandag, venter en ny hverdag for dem begge. På scenen fikk de spørsmål om de er klare for livet som venter dem etter at de har lagt opp.

– Ja, svarte den amerikanske jenta og så på sin norske venn.

– Han kommer i alle fall til å klare seg bra, han driver jo med business, og undertøy, og alt.

– Driver ikke du med undertøy? Du burde starte med undertøy, sa Svindal, til latter fra gjestene.

Vonn rødmet nesten, trakk pusten lenge og fortsatte:

– Jeg skal starte min egen business. Aksel er allerede godt i gang, så vi har mye å se fram mot. Vi er smarte folk, så dette skal vi finne ut av, sa den ferske alpinpensjonisten.

Og så fortsatte festen, kanskje inn i de små nattetimer.

Stenmark dypt imponert av Svindal

Alpinlegenden Ingemar Stenmark deltok søndag på avskjedsfesten til Lindsey Vonn og Aksel Lund Svindal i Åre. Der roste han nordmannen uhemmet.

Det er ikke lenger så ofte den svenske alpinlegenden Stenmark ses i offentligheten, men når den mediesky svensken snakker, da lytter man.

Og det var nettopp det som skjedde under avskjedsfesten til Svindal og Vonn i Åre søndag kveld. I det bråkete lokalet ble det musestille da svensken med 86 verdenscupseire fikk mikrofonen på scenen.

Han fortalte om oppmerksomheten som har økt i takt med Vonns verdenscupseire. Den amerikanske jenta var på jakt etter Stenmarks rekord på 86, men avsluttet karrieren på 82.

– Når folk snakker om min rekord så kommer navnet mitt i avisene, jeg så det nylig i Los Angeles Times. Det er fantastisk på én måte, men jeg er ikke så glad i oppmerksomhet, så det er både bra og dårlig, sa Stenmark.

Imponert av Svindal

Stenmark, som tok sin første verdenscupseier desember 1974, tok også tre OL-medaljer (to gull) og sju VM-medaljer (fem gull) før han la opp.

Det er på alle måter en legende som tar seg til å snakke med NTB på festen. Han forteller at han er dypt imponert over Svindals karriere, og aller mest av måten nordmannen har kommet tilbake på etter alle skadene.

– Han var på topp, ble skadd, kom tilbake og begynte å vinne igjen. Det er det ikke mange andre som hadde klart, sier Stenmark.

Ekstra gøy synes 62-åringen det er at Svindal rundet av karrieren med VM-sølv i Åre.

– Det er helt fantastisk. Han har jo ikke kjørt så mye i vinter, men tar likevel medalje. Det er imponerende.

Lekt med tanken

Stenmark får spørsmål om hvor han vil sette Svindal på listen over alpinlegender. Han er ikke i tvil:

– Han er blant de største. Men det er vanskelig å sammenligne.

– Hva tenker du når du ser dagens alpinister og tenker tilbake på den tiden da du selv kjørte?

– Det er stor forskjell, det er et helt annet materiale. Skiene er annerledes, og måten man preparerer snøen på er annerledes. Det er mye bedre snø nå.

Men han innrømmer gjerne at han av og til leker med tanken om at det kunne vært gøy å konkurrere blant dagens alpinister.

– Ja visst. Men på en måte er det lettere (å kjøre) i dag, men vanskeligere å vinne. Det er flere som kan komme blant de beste, avslutter den svenske legenden.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.