Burhan Yilmaz (L), påstått medskyldig i Sauerland-gruppen og bror til Adem Yilmaz. AFP FOTO DDP /
Del saken
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  

Den amerikanske regjeringen har sterkt kritisert utvisningen av en terrorist fra den såkalte «Sauerland» -gruppen til Tyrkia.

Ifølge Bild sier fungerende justisminister Matt Whittaker at han er dypt skuffet over at tyske myndighetene ikke har utlevert den tyrkisks statsborgeren Adem Y til USA.

Han mener at Tyskland har ignorert kontraktsforpliktelsene og forsettlig hjulpet en terroristflyktning. De tyske myndighetene mener kritikken er grunnløs, og viser til en tjenestemann ved at en høyere domstol i Frankfurt am Main som sier at USAs utleveringsforespørsel var blitt avvist for å hindre at den tiltalte Adem Y. blir straffet to ganger for samme handling.

Den islamistiske terroristen Adem Y. ble deportert til Tyrkia etter å ha sonet elleve års fengsel i Tyskland. Han ble overlevert til de tyrkiske myndighetene tirsdag ettermiddag, sier en talsmann for det tyrkiske innenriksdepartementet til Bild. Tidligere rapporterte Hessischer Rundfunk om saken.

Som medlem av den såkalte «Sauerland gruppen» var 40-åringen en del av en terrorcelle som forberedte flere bombeangrep. Hans fengselsstraff, som han ble idømt av Düsseldorf Hofer Regional Court (OLG), var ferdig sonet i oktober 2018. Allerede før denne datoen sendte USA en utleveringsprosedyre for egne undersøkelser, noe domstolen i Frankfurt avslo.

Siden han var vedtatt utvist fra Tyskland og det tyrkiske generalkonsulatet i Frankfurt utstedte et pass, var det ifølge Bild ingenting i veien for utvisning til Tyrkia.

Les også:  Vi har blitt advart. Europa er i ferd med å bli mer likt Midtøsten

Ifølge Bild forverrer den manglende overleveringen av terroristen til amerikanske myndigheter et allerede frynset forhold mellom Tyskland og USA. Amerikanerne har vært negative både til Tysklands manglende oppfølgning av å styrke sitt forsvar i tråd med NATOs krav, og med Tysklands støtte til en russisk gassrørledning.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]