AP Photo/Andy Wong
annonse
annonse

Datasikkerhetsekspert Gisle Hannemyr mener det er langt verre å bli spionert på av kinesere enn av amerikanere. Han vil holde Huawei ute av Norge

Hannemyr mener Norge bør følge etter land som av frykt for blant annet spionasje ikke vil la Huawei være leverandør av viktig infrastruktur som neste generasjons mobilnett, skriver Klassekampen.

– Sikkerhetsimplikasjonene er for alvorlige. Vi kan ikke utelukke at alternative leverandører fra USA også spionerer på oss, men det er tross alt en vennligsinnet stat. Så lenge vi ikke har muskler til å selv utvikle infrastrukturen vi trenger, er det å fortrekke at amerikanerne spionerer på oss, sier han.

annonse

– Vi vet fra Snowden-avsløringene at amerikanske utstyrsleverandører samarbeider med myndighetene. Forskjellen går på om myndighetene er vennligsinnet eller ikke.

Hannemyr trekker også fram en annen sikkerhetsrisiko ved å velge kinesiske leverandører.

– Kina har en historie på seg med å drive industrispionasje, som USA så vidt jeg vet ikke har, sier han.

Huaweis sikkerhetssjef i Norge, Tore Larsen Orderløkken, avviser at de samarbeider med kinesiske myndigheter.

annonse

– Huawei er et privat selskap eid av de ansatte, og vi har ingen forbindelse med kinesiske myndigheter, spionasje eller bakdører i vårt utstyr, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon