REUTERS/Goran Tomasevic

Filosof og stipendiat ved Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet, Knut Jørgen Vie, har noen merkelige betraktninger på trykk i Dagbladet.

annonse

Regjeringen, som går inn for et forbud mot macheter i Norge, og får støtte av politiet som konfiskerer ca. en machete i uka, mener at dette vil være et virkemiddel som vil bidra til bekjempelse av gjengkriminaliteten.

Det gjør ikke Knut Jørgen Vie. Han mener at et forbud i verste fall vil gjøre det farligere. Han begrunner dette med å vise til forskning som sier at en machete har mindre skadepotensiale enn hva en kniv har.

– En machete er avrundet i tuppen og bredere enn de fleste kniver og derfor dårlig egnet til å stikke folk i brystet med. Ribbenene beskytter de viktigste organene våre. Man kan komme mellom dem med en kniv, men dette er mye vanskeligere med en machete. Det er en uting å bli skadet i magen, hodet eller andre steder med skarpe gjenstander, men kommer du deg til sykehuset etter et angrep med machete er sjansene vesentlig større for at du overlever enn om noen stikker deg i brystet.

Han fortsetter:

annonse
annonse

– Å drepe noen med en machete er relativt kinkig sammenlignet med å drepe noen med spisse gjenstander som kniver. Hvis jeg hadde måttet velge mellom å bli angrepet med kniv eller med machete, ville jeg ha valgt machete.

Koseprat eller fengsel

Jeg vil vel påstå for min egen del at jeg foretrekker å ikke bli angrepet med hverken kniv eller machete. Men det er tydeligvis noe som Vie ikke har tenkt på. I hans verden er det forebygging som er virkemidlet for å bekjempe gjengkriminalitet. Man skal sitte og godsnakke med hardbarkede ungdommer med opprinnelse fra kulturer hvor det å skade eller drepe en vantro er en ærefull handling.

Han skjønner åpenbart ikke at en klem og en skulder å lene seg på ikke er den rette oppskriften for å bli kvitt dette problemet, i likhet med resten av makteliten i Norge. Her må det sterkere lut til. Vi har et politi og et forsvar i Norge som vakler. Inkompetanse og udugelighet råder dessverre. Men vi har fortsatt noen spesialavdelinger igjen, spesielt i forsvaret, som kunne ha ryddet opp i dette problemet på en enkel måte.

Men da må man først legge til side den naive oppfatningen om at koseprat og ungdomsklubber er løsningen, og fokusere på problemet slik det virkelig er og angripe det med de virkemidler som er nødvendige. Ikke et demokratisk land verdig, sier du? Hva med retten den vanlige lovlydige borger har til å føle seg trygg i sitt eget land?

Nordmenn har alltid gått med kniv på seg, men da til bruk i skog og mark eller i forbindelse med fiske eller jakt. Vi har ikke hatt for vane å gå med kniv, ljå eller spesielt machete på oss for å hugge ned og skade andre mennesker. Men nå har vi tatt imot med åpne armer en del slike individer som ønsker å gjøre dette. Det fører naturligvis til den volden vi er vitne til nå.

Mitt forslag til å bekjempe dette skiller seg både fra Knut Jørgen Vie sitt og regjeringens. Istedenfor å krangle om forbud eller ikke mot macheter mener jeg løsningen ligger i å fjerne de kriminelle ungdomsgjengene. La politi, og forsvaret om nødvendig, rulle opp og samle inn samtlige som er med i slike gjenger og plassere dem på lukkede ungdomsanstalter eller i fengsel – der hvor de hører hjemme.

Verre er det altså ikke.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.