Nordmenn er delt i tre i synet på om vi bør arrangere et nytt OL. Det er bedre enn Lillehammers ordfører hadde ventet. For 25 år siden tente kronprins Haakon OL-ilden nettopp på Lillehammer. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Nordmenn er delt i synet på hvorvidt vi bør arrangere et nytt OL, viser en ny NRK-måling. En tredel er for, en tredel mot, og en tredel vet ikke.

I målingen, som er utført av Norstat for riskringkasteren, svarer nærmere bestemt 36 prosent at de er positive til et nytt OL. 32 prosent er negative, mens like mange er usikre.

Ordføreren i byen som sist var OL-vertskap i Norge, synes resultatet er oppløftende.

– Det er mer positivt enn jeg kanskje trodde det skulle være. Det er delt, men det vil jeg si er vanlig, sier Lillehammer-ordfører Espen Granberg Johnsen (Ap) til NRK. For 25 år siden sto byen hans for det IOC omtalte som «de beste lekene noensinne».

– Jeg ser at unge mennesker, og folk over store deler av landet, ser at dette er noe som på et tidspunkt kan være bra. Det er et godt utgangspunkt for videre arbeid, sier han.

Folk er mer positive til OL, dersom man bruker eksisterende idrettsanlegg. Det er Johnsen enig i.

– Jeg mener et norsk OL bør basere seg på gjenbruk og nøkternhet og at man ikke bruker mer penger enn det som er nødvendig. Man bør heller bruke pengene på en folkefest enn store investeringer i dyre anlegg, sier ordføreren.

Politisk sprik om nytt OL i Norge

Både internt og mellom partiene på Stortinget er det uenighet om Norge bør søke om et nytt vinter-OL.

Tirsdag er det 25 år siden åpningen av Lillehammer-OL. Nylig lanserte idrettskretsene i Hordaland, Trøndelag, Oppland og Telemark en søknad om å få utredet muligheten for å arrangere OL i 2030 sammen. Saken skal behandles på Idrettstinget i mai.

På Stortinget er det splid blant og innad i partiene om Norge bør arrangere olympiske leker. Her er oversikten over hva alle partiene mener:

– Norge trenger ikke et nytt OL. Jeg skal fortsette kampen mot å sløse bort gode penger på et meningsløst arrangement som pågår i to uker. Jeg synes vi skal bruke ressursene på breddeidrett og ikke til å bidra til å finansiere pampefesten OL-toppene krever, sier Sveinung Stensland, stortingsrepresentant for Rogaland Høyre, til NTB.

Høyres idrettspolitiske talsmann, Tage Pettersen, er derimot langt mer positiv.

– Jeg skal ikke forskuttere det nå, men hadde vi spurt om vi er for vinter-OL i Høyres gruppe i dag, tror jeg svaret på det er ja. Når det er, blir derimot en viktig diskusjon å ta.

Han sier videre at Høyre vil se endringer i Den internasjonale olympiske komité (IOC) før et eventuelt norsk OL.

– Vi har ikke noe offisielt syn i saken, men det står i regjeringsplattformen at vi skal være opptatt av internasjonale mesterskap i Norge. Det er også viktig at idretten selv tar en diskusjon og skaper en bred støtte før den politiske diskusjonen, sier Pettersen.

Delt i Ap

IOC krever ikke lenger såkalte kompakte leker. Et arrangement kan spres over hele landet, og dermed kan man unngå store investeringer i blant annet nye anlegg og infrastruktur.

Det gjør det mer attraktivt med vinter-OL i Norge, mener Arbeiderpartiets idrettspolitiske talsperson Trond Giske.

– Da blir det et nasjonalt løft, og ikke regionalt eller lokalt. Det kunne også vært en idé å samarbeide med Sverige, sier han.

Ap har ikke tatt noen avgjørelse om hvordan partiet stiller seg til et nytt OL.

– Spørsmålet er om man mener at OL har blitt for stort og at Norge er et for lite land, og det har vi ikke tatt stilling til. Jeg vil tro det er delte meninger i partiet, sier han.

Folkeavstemning

Frp mener en folkeavstemning kan være veien å gå.

– Jeg har ikke lyst til å være festbrems, men dersom det skal blir fest for folket, så synes jeg det er riktig å stille spørsmål om det bør være en folkeavstemning, nettopp fordi det er snakk om skattebetalernes penger. Det er viktig for Frp at det ikke blir noen «pampefest» for IOC, sier idrettspolitisk talsperson Silje Hjemdal.

Venstre mener at idretten først må komme med en anbefaling og så stille seg samlet bak den før en eventuell OL-søknad.

– Dette er en hypotetisk problemstilling som vi ikke har vurdert. Det er Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité som eventuelt må stå som søker av et OL, sammen med aktuell(e) vertsby(er), sier statssekretær Jan-Christian Kolstø.

I likhet med Høyre trekker han fram at det i partiet er en positiv holdning til internasjonale mesterskap i landet.

I SV-leiren utelukkes ikke en norsk OL-søknad.

– Vi er i hvert fall åpne for det, men det er et veldig tidlig stadium. Det er ikke behandlet i SV ennå, men vi håper at man får en diskusjon rundt det og opp på nasjonalpolitisk nivå. Vi synes det er spennende, sier idrettspolitisk talsperson Freddy André Øvstegård.

SP, KrF, Rødt og MDG

Senterpartiet opplyser at et OL ikke er en diskusjon i partiet per nå, da det ikke foreligger noen konkret OL-søknad å ta stilling til.

Heller ikke KrF har diskutert temaet, men idrettspolitisk talsperson Jorunn Lossius mener at OL er noe Norge som skinasjon bør vurdere.

Rødt er kritisk.

– Vi er imot OL fram til IOC tar seg sammen og blir en mer demokratisk organisasjon som klarer å arrangere noe annet enn overdådige elitearrangementer med hinsides pengebruk. Det er morsomt med OL, men sånn det har utviklet seg er det ikke verdt prisen, sier Marie Sneve, nestleder i Rødt.

For Miljøpartiet de Grønne er klimaavtrykket avgjørende.

– Vi har ikke tatt stilling til om OL bør arrangeres i Norge. Skal vi gjøre det, må vi stille krav om at det blir et nullutslippsarrangement, og at det baserer seg på gjenbruk av anlegg, sier nasjonal talsperson Arild Hermstad.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]