Seouls borgermester Park Won-soon kan glede seg over at Sør-Koreas OL-komité har valgt byen som kandidatby til olympiske sommerleker i 2023, som etter planen skal arrangeres sammen med Nord-Korea. Foto: Kim In-chul, Yonhap via AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sør-Korea har utpekt hovedstaden Seoul som søkerby til olympiske sommerleker i 2032. Lekene skal bli et samarbeid mellom Sør- og Nord-Korea.

De to landene skal fredag offisielt informere Den internasjonale olympiske komité (IOC) om at de vil søke lekene sammen. Nord-Korea skal offentliggjøre sin søkerby senere i uken, men etter alt å dømme blir det hovedstaden Pyongyang.

Avgjørelsen om å søke OL sammen, og om å delta sammen i Tokyo-OL neste år, ble fattet etter en serie møter mellom representanter for de to landene i fjor.

Under et møte i Sør-Koreas OL-komité mandag ble Seoul foretrukket som søkerby framfor Busan.

Seouls borgermester Park Won-soon sa at han vil sørge for at søknaden bidrar til «å endre den koreanske halvøyas skjebne».

– Om Seoul-lekene i 1988 var forsoningsleker midt under den kalde krigen mellom øst og vest, og Pyeongchang-lekene i 2018 var et steg mot fred, vil OL i 2032 lanseres som det siste stoppested på veien mot fred, sa han.

Da Seoul arrangerte OL i 1988, boikottet Nord-Korea lekene etter at langvarige forhandlinger om deltakelse ikke førte fram.

Nord- og Sør-Korea har teknisk vært i krig med hverandre siden koreakrigen fra 1950 til 1953 endte med våpenhvile, men ingen fredsavtale. Forholdet mellom landene har det meste av tiden vært iskaldt, men det siste året har det vært tendenser til tøvær.

Under Pyeongchang-OL i fjor stilte Nord- og Sør-Korea felles lag i ishockey for kvinner, og Nord-Korea var til stede både med utøvere og politiske ledere. Siden har landene stilt felles lag også i flere andre idrettskonkurranser.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]