Illustrasjonsbilde. Foto: Odd ANDERSEN / AFP)

Tyskland vil importere mer flytende naturgass (LNG) fra USA og skal bygge minst to nye LNG-terminaler, sier økonomiminister Peter Altmaier.

annonse

– Jeg ser muligheter på minst to steder hvor vi raskt kan sette planene i live, sa Altmaier på en felles pressekonferanse med USAs viseenergiminister Dan Brouillette tirsdag. De to møttes til samtaler om Europas gassforsyning.

Altmaier sa behovet for å importere flytende gass øker i Europa som følge av at gassområdene tømmes, samtidig som at de europeiske regjeringene vil gå vekk fra kjernekraft og kull.

Statoils LNG-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Privat initiativ

Han la til at en rekke private selskaper ønsker å få bygget anlegg langs kysten nord i Tyskland for å kunne ta imot LNG fra amerikanske skip. Han understreket imidlertid at prisene må være konkurransedyktige siden private foretak står i spissen for prosjektet.

Regjeringen vil bidra økonomisk, men Altmeier ville ikke si noe om hvor store midler de vil gå inn med.

annonse
annonse

Den tyske regjeringen har tidligere kunngjort at de vil bygge ett anlegg, men de er ifølge Altmaier altså villige til å bygge minst ett til.

Les også: EU-kompromiss om Nord Stream 2

Konflikt om Nord Stream

Møtet mellom Tyskland og USA fant sted etter konflikten om rørledningen Nord Stream 2, som skal frakte gass direkte fra Russland til Tyskland under Østersjøen. Rørledningen er under konstruksjon og er ventet ferdigstilt ved slutten av året.

Allerede bringes 55 milliarder kubikkmeter russisk naturgass til Tyskland hvert år gjennom Nord Stream 1, men denne kapasiteten dobles når Nord Stream 2 tas i bruk.

USA truet i januar med å innføre sanksjoner mot tyske selskap som deltar i byggingen av rørledningen. Amerikanerne er kritiske til rørledningen delvis av kommersielle hensyn fordi de eksporterer flytende gass på skip til Polen og Litauen.

USA ønsker at europeiske land skal kjøpe mer LNG, noe som har blitt brukt som forhandlingskort i den pågående handelskonflikten med EU. EU-kommisjonen har tilbudt USA å gjøre det enklere å eksportere flytende gass, forutsatt at amerikanerne ikke innfører høyere toll på europeiske biler.

Fakta om gassledningen Nord Stream

* Gassledningen Nord Stream 1 bringer russisk gass til Tyskland gjennom en 1.224 kilometer lang rørledning på Østersjøens bunn fra Vyborg i Russland til Greifswald i Tyskland.

* Rørledningen er verdens lengste undersjøiske rørledning.

* Nord Stream 2 ble igangsatt i juli 2018 og blir ferdig mot slutten av 2019. Den vil doble kapasiteten til Nord Stream 1, og til sammen 110 milliarder kubikkmeter gass kan strømme gjennom de to rørledningene.

* For Russland er Nord Stream viktig fordi russisk gass kan fraktes til Vest-Europa uten å passere gjennom Ukraina.

* I EU er derimot gassledningen møtt med kritikk, fordi mange mener den gjør Europa for avhengig av Russland.

* Også USA er kritisk, men det er til dels av kommersielle hensyn siden USA eksporterer flytende gass på skip til Polen og Litauen.

* Tysklands tidligere statsminister Gerhard Schröder er styreleder for Nord Stream og derigjennom nær venn med Russlands president Vladimir Putin.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.