Roger Valhammer, Bergen Arbeiderparti. Foto: Vidar Langeland
annonse
annonse

Vant intens maktkamp i Bergen Ap. 
Tirsdag ble maktkampen i Bergen Arbeiderparti avsluttet for denne gangen. Det var Roger Valhammer som trakk det lengste strået i knivingen med ordfører Marte Mjøs Persen om topplassen på listen til lokalvalget i år. Valhammer blir dermed byrådslederkandidat, mens Persen blir ordførerkandidat.

Det har fått lite oppmerksomhet i nominasjonsstriden, men Valhammer har internt i Arbeiderpartiet vært en sentral pådriver for en mer liberal asylpolitikk.

Mer human

annonse

I forbindelse med arbeidet i Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg, ledet av Masud Gharahkhani fra Drammen, uttalte Valhammer seg slik:

– Det er helt klart det er noen områder det er viktig for oss å endre i en mer human retning. Det er spesielt knyttet til asylbarn og unge, der vi mener at vi har en for streng politikk, sier Roger Valhammer, leder i Bergen Ap.

Valhammer satt selv i utvalget.

Da stortingsgruppen til Arbeiderpartiet sa nei til et forslag om amnesti for enslige mindreårige asylsøkere høsten 2017, uttalte Valhammer seg slik på vegne av Bergen Arbeiderparti.

annonse

– Jeg er skuffet over Aps stortingsgruppe. Både Bergen, Oslo, Trondheim og en rekke lokallag satte krav om at partiet skulle støtte en midlertidig stans i utsendingene av disse ungdommene, sier Roger Valhammer, leder i Ap i Bergen.

Det gikk som Valhammer ønsket. Partiet snudde og sikret flertall for ordningen, som har bidratt til å uthule asylinstituttet.

Les også: Strid om ordførerkandidat i Oslo Arbeiderparti

Pådriver

Før Arbeiderpartilandsmøtet i 2017 var Valhammer en aktiv pådriver for en mer liberal asylpolitikk.

– Vi ønsker å gjeninnføre rimelighetsvilkåret. Det er en oppmyking av dagens regelverk som gjør at flere vil få bli og får permanent opphold. Ingen vil bli sendt tilbake til internflukt i for eksempel Afghanistan slik man risikerer i dag, sa Valhammer til NRK.

Han stilte seg også i spissen for et annet forslag som ville ha ført til at flere fikk komme til landet.  Bergen Ap foreslo før 2017-landsmøtet at barn som har hatt midlertidig opphold får ny saksbehandling før de sendes ut når de blir myndige.

– Vi må sikre at disse får en god barndom her i landet, sa Roger Valhammer til BA.

annonse

Før Valhammer ble valgt til topplassen på Bergens-listen, hadde blant annet en rekke fagforbund bedt ham å trekke seg.

Da stemmene var talt opp, sto Valhammer igjen med 87 stemmer mot Marte Mjøs Persens 65 og kapret dermed den øverste plassen på valglisten, ifølge Bergens Tidende.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon