Forskingsdirektør ved Det norske Nobelinstituttet Asle Toje. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Når vi ikke lenger kan stole på Nato, må vi velge USA. Det mener Asle Toje. 

– Vi må nok i større grad velge Amerika. Dette er ikke et verdivalg. Det er et geopolitisk valg, sier forsker og Nobelkomitemedlem Asle Toje til Klassekampen.

Toje sier til avisen at han mener norske politikere ikke har tatt inn over seg hvor splittet Nato har blitt. USA kommer ikke til å garantere for sikkerheten på samme måte som før.

annonse

Les også: Toje vil bringe nye perspektiver med seg til Nobelkomiteen

Samtidig finnes det ikke noe europeisk alternativ. Da må Norge knytte seg enda tettere til USA, for å sikre amerikansk militær støtte. Det vil koste, mener Toje.

– USA vil bli en mer krevende alliert. De vil kreve mer tilbake for sikkerhetsgarantien enn det de har gjort til nå, sier han til avisen.

Forskeren sier at USAs strateger forbereder seg på militær konflikt i Øst-Asia, snarere enn i Europa. Det betyr to ting for Norge.

annonse

– Vi må klare å forsvare oss selv i større grad, og samtidig må vi nok være forberedt på at vi må understøtte amerikansk strategi i Asia, sier han.

Den amerikanske avisa The New York Times skrev tidligere i januar at Trump ifølge høytstående kilder i Det hvite hus gjentatte ganger i løpet av 2018 skal ha snakket om å trekke USA ut av NATO.

Trump har i etterkant forsikret om at han støtter NATO «100 prosent», ifølge NTB.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon