Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
annonse

Den amerikanske statsgjelda har nådd 22 billioner dollar for første gang, opp 2 billioner under president Donald Trump.

Statsgjelden er summen av de årlige budsjettunderskuddene. Trump-administrasjonens skatteletter på 1,5 billioner dollar, samt økt statlig forbruk innen forsvar, har bidratt til økningen i USAs statsgjeld. Trump-administrasjonen har framholdt at skattelettelsene vil lønne seg gjennom økt økonomisk vekst.

Kongressens budsjettkontor regnet med et budsjettunderskudd i år på 897 milliarder dollar, 15 prosent høyere enn underskuddet i fjor på 779 milliarder. Fra og med 2022 vil det årlige underskuddet nå 1 billion, ifølge kontoret, som også sier at underskuddet ikke vil falle lavere enn 1 billion i året før tidligst 2029.

annonse

Kostnader tilknyttet Medicare, trygdesystemet Social Security og at etterkrigsgenerasjonen kommer i pensjonsalder, vil bidra til underskuddet.

Til tross for den økende statsgjelda, mener mange økonomer at risikoen fortsatt er liten på grunn av dagens rentenivå, som er uvanlig lav i historisk sammenheng.

Likevel advarer budsjetteksperter mot utviklingen. Myndighetenes evne til å reagere mot finanskriser kan bli begrenset av gjeldsutviklingen.

annonse

– Vår økende statsgjeld er en trussel mot den økonomiske framtiden til alle amerikanere, sier økonomen Michael Peterson.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse