Illustrasjonsbilde. Foto: STR / AFP

Eldste sønn til sjahen av Persia som ble styrtet av terrorregimet til Ayatollah Khomeini i februar for 40 år siden, Reza Pahlavi, mener at det islamistiske prestestyret ikke kan reformeres, men det kan styrtes.

annonse

«Historien lærer oss at selv de mest totalitære regimene styrter til slutt», sier han i intervju med den tyske avisen Bild Zeitung.

Det vil bli store endringer dersom han selv får styre Iran. I intervjuet lover han demokrati, menneskerettigheter og et fredelig forhold til landene i regionen, inkludert Israel. Og han er ikke nådig i beskrivelsen av det islamistiske vanstyret.

«Hvis den islamske revolusjonen ikke hadde skjedd, burde Iran i dag – ifølge de fleste analytikere – se ut som Sør-Korea. Dessverre ser det ut som Nord-Korea», sier han, og er ikke nådig i beskrivelsen av islamistenes vanstyre. Slik beskriver han dagens situasjon i sitt opprinnelsesland:

«Hvis du ser på fattigdom, forurensning, miljøforringelse, infrastruktur og generell fortvilelse, føles det som en pest har tatt over landet vårt. Alt dette er resultatet av massiv misforvaltning og korrupsjon, og fremfor alt en åpen mangel på omsorg for Iran og iranerne. Dette regimet har vist at det ikke handler om landet eller dets folk, men om dets giftige ideologi.»

Kronprins Reza Pahlavi (58), har i mange år fulgt opposisjonskreftene i Iran og støtter deres oppfordring til menneskerettigheter, frihet og demokrati, skriver Bild. Det er mange som ser på ham som en mulig overgangspolitiker eller leder av en regjering i eksil.

Slik ønsker han et fremtidig Iran: «Et land som ikke er i krig, og bryr seg først om velferd for sine egne borgere, med vennlige relasjoner med sine naboer og nasjoner ellers i verden.»

«Iran var et slikt land før revolusjonen. Vi var venner med hvert land og folk på denne planeten, med arabere og jøder, russere og amerikanere. Vi ble respektert av verden. En sekulær Iran vil være uten dette totalitære systemet som for sin egen overlevelse eksporterer sin ideologi og destabiliserer regionen. Hvis dette regimet er borte, vil Iran gi et positivt bidrag til regionen,» sier han.

«Mitt fokus er å gjenopplive mitt land og gjøre det sterkt igjen. Dette regimet har forsøkt å ødelegge det i 40 år. Så først vil vi gjenoppbygge det for våre borgere slik at de kan leve i verdighet. Begynnelsen er å gjenoppbygge vår økonomi, basert på økonomisk rettferdighet og et fritt marked, og ikke lenger på kartellsystem utviklet for å finansiere undertrykkelse i landet og global terror. Etter dette kan vårt land være en ledetråd for fred, stabilitet og utvikling i regionen og verden, slik det har vært tidligere,» legger han til.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.