. Foto: Eddie Mulholland / AP / NTB scanpix

Den britiske prinsen er i Bardufoss for å markere at den store arktiske vinterøvelsen Exercise Clockwork har vært holdt årlig i 50 år.

annonse

Litt før klokken 11.30 torsdag ankom prins Harry (34) Bardufoss i Troms. Både norske og britiske medier hadde møtt opp for å dekke besøket, i tillegg til Storbritannias ambassadør Richard Wood og militært personell.

Prinsen kommer i anledning 50-årsjubileet for øvelsen Clockwork, som holdes årlig i det Kensington Palace beskriver som noe av de mest krevende omgivelsene i verden. Over 16.000 britiske soldater har deltatt i øvelsen siden 1969.

Prins Harry skal møte militært personell som bor og trener på basen. Han skal også se på utstyret og treningen og snakke med deltakere. Men prinsen skal ikke selv ut i felten som soldat.

Over tusen britiske elitesoldater skal trene på et motangrep mot en tenkt russisk invasjon i Norge. Rundt 8000 soldater deltar i øvelsen, blant dem styrker fra USA og Europa, skriver The Mirror.

annonse
annonse

Overrekkelse av Sea King-helikopter
Prinsen skal også være med på overrekkelsen av et SeaKing-helikopter som britene gir det norske forsvaret som takk for at de i 50 år har fått øve med sin helikopterskvadron Clockwork i Indre Troms.

– På vegne av Forsvaret, Luftforsvaret og Bardufoss flystasjon setter jeg stor pris på denne gaven fra våre nære allierte. Den viser at forholdet mellom våre to nasjoner fortsatt er nært og tett. Deres tilstedeværelse bidrar til den norske målsettingen om økt alliert nærvær i nordområdene, sier sjefen for Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland.

Viktig samarbeid
Ambassadør Wood understreker overfor NRK viktigheten av det norsk-britiske samarbeidet.

– Det er ytterst viktig at det norske og britiske forsvaret fortsetter det tette samarbeidet, og dagen i dag symboliserer dette nære forholdet, sier Wood. Han legger til at britiske styrker har planer om å returnere til Norge hvert år for å trene med norske, militære styrker.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.