Det er bønn ved markereringen av id på Islamic Cultural Centre (ICC) og Det islamske forbundet (Rabita) i forbindelse med feiringen av id. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I kveldens Dagsnytt 18 var professor Øystein Sørensen invitert for å snakke om sin bok Det norske demokratiet og dets fiender. Han advarte mot islamismen som et fremmedelement uten forankring i norsk kultur.

Hans hovedpoeng er at den norske politiske kulturen har vært preget av forhandlinger og kompromissvilje, noe som har virket som en buffer mot voldelige revolusjonære ideer. Ekstremistene i Arbeiderpartiet ble i sin tid skilt ut og marginalisert. Nasjonal samling klarte kun å få makt ved hjelp av tyskerne.

Demokratiet har vært tolerant, og ekstremistene har ikke vært voldelige, sa Sørensen.

Fremmedelement

På spørsmål om hvilke farer han så nå, var han tydelig.

– Islamismen som er en politisk ideologi som baserer seg på islam, men som er en tolkning av islam, og slett ikke identisk med religionen islam, ja det er en tankeretning som overhodet ikke har noen forankring i tradisjonell norsk politisk kultur. Og det vi har sett av islamistgrupper i Norge, de er ikke interessert i å legitimere seg på den måten som de tradisjonelle norske politiske ekstremistene til høyre og venstre har vært.

Han kalte også samtidens situasjon «en annen type utfordringer enn vi tradisjonelt har stått overfor.»

På spørsmål fra programleder om hva Sørensen tror blir den neste fienden mot det norske demokratiet, er han tydelig:

– Islamismen på den ene siden og ulike typer militant, kanskje voldelig såkalt kontrajihadisme på den andre siden. Det kan bli ganske guffent etter hvert, avsluttet han.

Kommentar

Utvetydigheten i uttalelsene hans om islams inntog i Norge, er uvanlig i akademisk kontekst. Men det skal sies at Sørensen er 64 år og uten en lang fremtidig karriere å bekymre seg for.