Ungarns statsminister Viktor Orban. Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP
annonse
annonse

Noen ganger leser man et innlegg, og oppfatter det som satire eller et forsøk på å være morsom. Men så forstår man gradvis at skribenten faktisk mener alvor.

Dette opplevde jeg forleden da jeg leste innlegget När folk blir ett fult ord  i Sydsvenskan, skrevet av Sofia Nerbrand. Hun er samfunnsdebattant og journalist. Tidligere var hun aktiv i Liberala ungdomsförbundet, som er mest kjent for å programfeste legalisering av nekrofili og incest.

I sin korte kronikk er det Victor Orbán og hans nye familiepolitikk som får gjennomgå. Han gikk nylig ut med løfte om skattelette for de som fikk minst to barn, og totalt fritak for inntektsskatt resten av livet for alle kvinner som får fire barn.

annonse

Les også: Orban i juleintervju: Vi vil ikke at vårt land skal bebos av en blandet befolkning

Nazianklager

Dette utspillet opprører Nerbrand. Allerede etter noen få linjer kommer nazianklagene:

annonse

– I tillegg til at det er krenkende at staten skal lete seg inn i livmoren, er selve tanken om at det trengs flere ungarske barn farlig. Uttrykket «Blut und Boden» – blod og jord – gir en besk smak av Nazi-Tysklands ødeleggelse av Europa.

En slik tankegang rettferdiggjør utryddelse av andre folk, mener Nerbrand:

– Viktor Orbáns uttalte mål er at det ungarske folket skal bli større ved hjelp av flere hvite, ungarske barn, ikke innvandrere. At dette tankegodset løftes frem og gis næring i Ungarn er rett og slett usmakelig. Viktor Orbán burde skamme seg.

Bryter med EUs verdigrunnlag

Deretter følger noen sammenligninger med Trump, noe som selvsagt ikke er positivt ment. Hun nevner også at Freedom House har degradert Ungarns demokratiske status, og Orbáns omstridte status i EU som i stor grad skyldes to ting: Kampen mot George Soros og manglende vilje til å ta i mot muslimske migranter. Orbán «bryter med EUs verdigrunnlag».

Sofia Nerbrand avslutter den korte kronikken slik:

annonse

– Retorikk og politikk som premierer det egne folket og stenger andre ute skal ikke ha en plass i dagens Europa.

Sofia Nerbrand kan trøste seg med at hun bor i Sverige, som ser ut til å følge dette kravet til punkt og prikke.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon