Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark har planer om å lenke seg fast for å hindre gruvedrift i Kvalsund i Finnmark.

– Nå må vi slutte med å dumpe flere millioner tonn med dritt i fjordene våre, sier Hansmark etter at det torsdag ble klart at Næringsdepartementet har gitt driftskonsesjon til Nussirs kobberutvinning i Kvalsund. Gruvedriften innebærer lagring av gruveavfall på bunnen av Repparfjorden.

– Dette er ikke over ennå. Jeg har planer om å lenke meg fast for å forhindre denne miljøkatastrofen, sier Unge Venstre-lederen.

– Jeg er veldig skuffet over at regjeringen ikke skjønner at det er mye viktigere å ta vare på naturen vår enn at vi skaper arbeidsplasser i et par år, legger han til.

– Denne driftskonsesjonen viser en ufattelig arroganse overfor rettighetene til samiske reindriftsfamilier. I praksis sier regjeringen at selv om familiene er helt avhengige av disse arealene for å kunne drive reindrift, så betyr ikke det noe når utbyggerne banker på, sier leder Runar Myrnes Balto i Norske Samers Riksforbund (NSR).

Sametingsrådet har varslet at de kommer til å bruke muligheten til å klage vedtaket inn for Kongen i statsråd.

Tiltak for å minimere påvirkning

Kobbergruveprosjektet anses som kontroversielt blant annet i Sametinget og i NSR på grunn av konsekvensene det vil ha for den samiske reindriften og miljøet.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier gruveprosjektet berører to reinbeitedistrikter og understreker at reindriftsinteressene og hensynet til samisk kultur har vært viktig i departementets vurdering av søknaden.

De har gjennomført konsultasjoner med berørte reinbeitedistrikter og Sametinget, men har ikke kommet til enighet med Sametinget i konsultasjonene.

Departementet opplyser at driften skal tilpasses for å minimere påvirkningen av beiteområdene. Et av disse tiltakene er at det ikke skal være drift på Ulveryggen i kalvingsperioden (1. mai til 15. juni).

– Slik departementet vurderer det, vil tiltaket derfor ikke hindre eller betydelig innsnevre reindriftsutøvelsen eller samisk kulturutøvelse, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet.

Miljøkritikk

Gruvedriften har også fått mye kritikk for planene om å lagre gruveavfallet på bunnen av Repparfjorden.

Balto ber Venstre, som sitter med miljøministeren, om å stanse prosjektet.

– Det er ganske tydelig at denne saken, med deponi av gruveslam i en nasjonal laksefjord, er en katastrofe for miljøet. Venstre som miljøparti ser ut til å få en siste mulighet til å styre landet unna denne katastrofale tabben. Vi må fortelle dem om denne muligheten og bidra til at de får styrke bak kravene sine i regjeringen, sier Balto.

– Vi er trygge på at deponeringen ikke vil skje med uakseptable virkninger for miljøet og sjømatnæringen, sier næringsministeren.

Ba om ny vurdering

En rekke miljøorganisasjoner samt alle ungdomspartiene utenom Unge Høyre og FpU har tidligere bedt om en ny vurdering av prosjektet i Stortinget, noe klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har avvist.

Isaksen mener gruveprosjektet vil styrke næringsgrunnlaget i nord.

– Det vil gi positivt bidrag til utviklingen av lokalsamfunnet, med nye arbeidsplasser og kompetanse, sier næringsministeren.

NHO kaller regjeringens driftskonsesjon til kobberutvinning i Kvalsund en seier for jobbskapingen i Nord-Norge og mener driften gir store muligheter for Norge.

– NHO er veldig glad for at denne beslutningen nå er tatt, og at det nå er mulig å komme i gang med driften. Dette er en seier for jobbskaping i nord og også en seier for mineralnæringen som gir store muligheter i Norge, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) til NTB.

– Mineralnæringen i Norge gir store ressurser, og det er viktig å skape arbeidsplasser her. Mye teknologi som verden trenger, forutsetter bruk av disse mineralene, understreker han.

En rekke partier og miljøorganisasjoner er kritiske til regjeringens beslutning, blant annet fordi driften innebærer lagring av gruveavfall på bunnen av Repparfjorden.

– Jeg er veldig skuffet over at regjeringen ikke skjønner at det er mye viktigere å ta vare på naturen vår enn at vi skaper arbeidsplasser i et par år, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

Almlid sier prosjektet vil føre til arbeidsplasser både på kort og lang sikt. Konsesjonen er gitt for ti pluss fem år.

– I Norge har vi lange tradisjoner for at naturressurser skaper arbeidsplasser, og det går galt av sted hvis vi ikke bruker disse ressursene, sier Almlid.

Etterspørselen av mineraler er stor i det internasjonale markedet, ifølge NHO-direktøren. Mineralene brukes blant annet i en rekke nye teknologier som solceller, vindmøller, elbiler og batterier.

– I dette tilfellet er det snakk om kobber som vi blant annet trenger til elbiler, sier Almlid.