USAs fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan deltok denne uka på sitt første forsvarsministermøte i NATO etter at han overtok etter Jim Mattis. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

USAs fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan roser Tyskland for å ha økt forsvarsbudsjettene. Men det er fortsatt ikke nok, advarer han.

annonse

Tyskland bruker i dag rundt 1,2 prosent av BNP på forsvar. Planen er at andelen gradvis skal øke til 1,5 prosent.

Men USA krever mer.

– Er 1,5 prosent nok? Svaret er nei. Det må bli mer, sa Shanahan da han møtte pressen etter NATOs forsvarsministermøte i Brussel torsdag.

Pengebruken var hovedtema da forsvarsministrene i NATO var samlet til «familiemiddag» onsdag kveld.

annonse
annonse

Shanahan berømmer riktignok Tyskland for bidraget landet allerede gir, for eksempel i Afghanistan. Men trusselbildet i verden er så alvorlig at enda mer må til, mener han.

Shanahan sier han selv har fått en vekker etter at han overtok som forsvarsminister i USA.

– Tidligere var jeg ikke klar over de framvoksende truslene i samme grad. Det er jeg nå. Og med det jeg vet nå, ville jeg ha brukt mer.

NATOs overordnede mål er at alle allierte skal bruke minst 2 prosent av BNP på forsvar. Per i dag er det bare 7 av NATOs 29 medlemsland som har nådd målet.

Norges ligger på rundt 1,6 prosent av BNP, men har lovt å øke andelen de nærmeste årene.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.