: Terje Pedersen / NTB scanpix

I torsdagens Dagsnytt 18 sending var professor Øystein Sørensen invitert for å snakke om sin nye bok. Resett har allerede omtalt utsagnet om at islamismen inntog i Norge kan gi en «guffen» situasjon.

Men verdt å merke seg var også hva Sørensen sa om de nye hatytringslovene som er vedtatt. Som respons til forsker Cathrine Thorleifsson ved Senter for ekstremismeforskning, UIO, som kalte en del av samtidens ytringer for en «trussel mot demokratiet» fordi folk ble «skremt vekk fra å delta i den offentlige debatten».

– Det er en lang tradisjon for å ikke kriminalisere ytringer, men de utgjør en trussel mot demokratiet, sa hun.

Sørensen ble ved denne antydningen om at ytringer burde forbys som en beskyttelse for demokratiet, synlig ukomfortabel og sa:

– Det er vel dessuten en liten endring nå i nyere tid med den såkalte rasismeparagrafen som stadig blir utvidet, kan man få inntrykk av, der holdninger, i det minste uttrykte holdninger er kriminalisert på en helt annen måte enn det har vært tradisjon for i Norge.

For en god del mennesker er dette en åpenbar observasjon, men det er dog uvanlig å se at også universitetsansatte finner mot til å påpeke det.

Resett gir således en aldri så liten honnør til Sørensen. Det er dessverre ikke så ofte at forskere tør snakke sant om nettopp dette: Ytringsfriheten er under press, og det fra myndighetene i dette landet.

Les også: Vi lanserer Ytringsfrihetsforbundet

Dette er § 185. Hatefulle ytringer

Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring. Som ytring regnes også bruk av symboler. Den som i andres nærvær forsettlig eller grovt uaktsomt fremsetter en slik ytring overfor en som rammes av denne, jf. annet ledd, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.

Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres
a) hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse,
b) religion eller livssyn,
c) homofile orientering, eller
d) nedsatte funksjonsevne.