Polens Ambassade i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
annonse

Den polske utenriksministeren, Szymon Szynkowski vel Sek, langer ut mot Norge.

Mandag vil sannsynligvis tusenvis av polakker strømme ut i gatene i Warszawa for å demonstrere mot Norge og til fordel for den utviste polske diplomaten.

Ingen land kan kreve at vi ikke forsvarer våre borgere i utlandet, sier den polske utenriksministeren til det polske telegrambyrået TVP.

annonse

Utenriksministeren sier han hadde håpet av tvisten rundt den polske diplomaten Sławomir Kowalski. Som er kjent for å hjelpe polske familier i konflikter med barnevernet, kunne vært løst diplomatisk. Han mener utvisningen var unødvendig så lenge diplomaten uansett bare hadde få måneder igjen av sin tjenestetid i Norge.

«Vi er bedrøvet over at den polske konsulen, hvis aktivitet er veldig god, ikke bare for departementet, men mest for den polske diasporaen i Norge, møter urimelige og så harde tiltak,» sier utenriksministeren.

Han sier at det ikke er mulig å akseptere at en stat krever at «vi ikke beskytter polske statsborgere i utlandet». «Beskyttelsen av polske statsborgere i utlandet er et grunnlag for vårt diplomati,» legger han til.

annonse

Utenriksministeren hevder også at de norske myndighetene ikke har fremlagt noe bevis på at konsulen overgikk noen godkjente rammeverk for diskusjon. «Og selv om han gjorde det, gikk han ikke over lovens grenser, som er det grunnleggende vendepunktet for tjenestemannens handling. Siden han ikke brøt loven, hvorfor skulle han ikke utføre sine plikter, som han etter vår mening gjorde veldig bra,» spør den polske utenriksministeren i intervjuet med det polske telegrambyrået.

«Problemet med barn i Norge forsvinner ikke med konsul Kowalskis avgang. Vi har fått signaler fra andre europeiske land om deres problemer med barnevernet. Vi har allerede støtte fra mange land i denne saken», mener han.

Polen har tidligere gitt politisk asyl til den norske kvinnen Silje Garmo og hennes barn fordi polakkene mente hun var gjenstand for menneskerettighetsstridig forfølgelse fra det norske barnevernet.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse