Illustrasjonsbilde. En politimann går forbi et protestbanner til støtte for Falun Gong utenfor International Congress of Transplantation Society i Hong Kong, Kina 18. august 2016. REUTERS / Bobby Yip

En gruppe vestlige forskere ønsker å diskreditere og forkaste 400 kinesiske forskningspapirer om organtransplantasjon – grunnet mistanker om at organene brukt i studien har blitt høstet fra fanger uten deres samtykke.

Ifølge The Epoch Times, har et australsk-ledet forskningslag, som har studert etiske praksiser i kinesisk-produsert forskning om organtransplantasjon, funnet utbredte brudd på internasjonale etiske forskningsstandarder – som forbyr bruk av organer fra henrettede fanger, eller uten giverens samtykke.

De kinesiske studiene har blitt publisert i flere vestlige forskingstidsskrifter, og flere fagfolk er rystet over de manglene rutinene for å avdekke slike praksiser:

– Jeg ble sjokkert over antall respekterte tidsskrifter som har akseptert studier for publisering uten en grundig gjennomgang av de etiske aspektene ved den rapporterte forskningen, sier Dr. Robyn Clay-Williams – medforfatter av studien og forsker ved Australias Macquarie University.

Tvangshøsting av organer

Flere eksperter og menneskerettighetsorganisasjoner har lenge stilt spørsmålstegn på om organene som brukes i Kinas nye organtransplantasjonssystem som skal være basert på frivillighet – implementert i 2015 – faktisk kommer fra frivillige givere.

En dyptgående rapport fra 2016 skrevet av The International Coalition to End Transplant Abuse in China, fant for eksempel et stort avvik mellom Kinas offisielle transplantasjonstall og antall transplantasjoner utført på sykehus. Studien analyserte offentlige registre fra over 712 kinesiske sykehus som utfører lever- og nyretransplantasjoner, og konkluderte med at rundt 60.000 til 100.000 transplantasjoner utføres hvert år – langt over det offisielle antallet på 10.000 til 20.000 per år.

Ifølge en annen rapport fra China Organ Harvest Research Center skrevet i 2018, består avviket først og fremst av organer som skal være tvangshøstet fra samvittighetsfanger – Esærlig fra tilhengere av den forbudte religiøse sekten Falun Dafa (også kjent som Falun Gong). Rapporten baserer konklusjonen på «undercover-telefonsamtaler med sykehus, beretninger fra Falun Dafa-tilhengere som har overlevd frihetsberøvelse og andre beviser».

Den tvungne organhøstingspraksisen av kinesiske samvittighetsfanger har tidligere blitt fordømt både av Den amerikanske kongressen i juni 2016 og av Europaparlamentet i juli samme år.

Store avvik

Den nye studien heter «Compliance with ethical standards in the reporting of donor sources and ethics review in peer-reviewed publications involving organ transplantation in China: a scoping review» og ble publisert 7. Januar. Den undersøker 445 kinesiske forskningspapirer som har tatt for seg mer enn 85.000 organtransplantasjoner. I 92 % av tilfellene kunne ikke forskningen fastslå med sikkerhet at organene ikke var høstet fra henrettede fanger, og i 99 % av tilfellene var det ikke mulig å bevise at donorene hadde samtykket.

Studien så videre på 19 kinesiske forskingspapirer om organtransplantasjon skrevet før 2010, som hevdet at ingen organer uten samtykke ble brukt. Dette kan ifølge studien ikke være sant, ettersom det ikke var noe organdonasjonssystem basert på frivillighet satt opp i Kina på den tiden.

Forskergruppen konkluderte derfor med at de kinesiske studiene nesten helt sikkert inneholder data fra henrettede fanger, «gitt Kinas [tidligere] anerkjennelse om at henrettede fanger var de viktigste organdonorene i denne perioden.»

Omfattende rutinesvikt

Lederforsker til studien og professor i klinisk etikk på australske Macquarie University, Wendy Rogers, mener at anmelderne, redaktørene og journalutgivere som har publisert den kinesiske forskningen ikke har gjort sin plikt om å forsikre seg om at kilden til de høstede organene samsvarer med internasjonale forskningsstandarder:

– Når man ser denne typen rutinesvikt, er resultatet at uetisk praksis kan blomstre, sier Rogers.