Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Arbeiderpartiet mottok og behandlet i fjor ytterligere ti varsler om seksuell trakassering, i etterkant av den omfattende metoo-oppvasken for ett år siden.

– Vinteren 2017/2018 behandlet vi til sammen et tjuetalls saker mot ulike personer i partiet. Senere i 2018 behandlet vi i underkant av ti saker knyttet til seksuell trakassering lokalt i partiet, opplyser Aps kommunikasjonssjef Ingrid Langerud i en epost til NTB.

Videre opplyser hun at noen av sakene var nyere hendelser, mens enkelte dreide seg om forhold som har skjedd lenger tilbake i tid.

– I flere av disse tilfellene har behandlingen av sakene ført til at personer har trukket seg fra tillitsverv eller ikke fått gjenvalg. Vi håndterer alle henvendelser om trakassering fortløpende og i tråd med våre retningslinjer og rutiner, sier Langerud.

Flere om Giske

Flere av varslene Ap behandlet vinteren 2017/18, omhandlet daværende nestleder Trond Giske. Det endte med at han 7. januar i fjor trakk seg som nestleder og senere samme år ble fratatt vervet som finanspolitisk talsperson i Ap.

I perioden etter dette har diskusjonen rast om hvorvidt den profilerte Ap-politikeren skal slippes inn i varmen igjen. Partiet står fortsatt uten en andre nestleder, men flere Ap-trøndere ønsker at Giske skal nomineres til Stortinget på nytt om to år.

Selve partisaken mot Giske ble nylig avsluttet. Da ble konklusjonen fra i fjor, om at han hadde brutt partiets interne retningslinjer, stående.

Nye Høyre-varsler

Ap og Høyre, som også er de største partiene, var de som mottok flest varsler om seksuell trakassering i kjølvannet av metoo-opprøret.

Tidligere denne uka ble det kjent at også Høyre hadde mottatt to nye varsler etter fjorårets oppvask, som begge gjaldt forhold som lå tilbake i tid. Fra før hadde partiet mottatt til sammen 35 varsler med ulik alvorlighetsgrad, som berørte 21 ulike personer.

Frp har hatt på sin side behandlet totalt ni saker av ulik alvorlighetsgrad, opplyser partiet til NTB. Sist uke ble det kjent at en tillitsvalgt i Rogaland var blitt pågrepet, siktet for voldtekt. Den anmeldte mannen er fratatt alle verv i partiet og også strøket fra valglistene inntil videre.

Utenom det har ikke Frp fått inn ytterligere varsler siden oppvasken i fjor, opplyser kommunikasjonssjef Ida krag til NTB. Da hadde de mottatt totalt åtte varsler, blant annet om stortingsrepresentant Ulf Leirstein. Han trakk seg fra alle verv etter å ha delt hardporno med unge gutter i ungdomspartiet i Østfold, ifølge NRK.

Intet nytt i KrF og SV

KrF opplyser til NTB de ikke har mottatt noen nye varsler siden juni i fjor. Da hadde det kommet inn ett varsel og to bekymringsmeldinger, alle om KrFU. Disse sakene er nå ferdig håndtert. Varselet gjaldt en tillitsvalgt i KrFU på lavere nivå og omhandlet en hendelse i privat sammenheng i 2011. Vedkommende ble møtt med «sanksjoner i henhold til KrFUs og KrFs etiske retningslinjer».

SV har heller ikke mottatt varsler etter juni 2018. Før det mottok de to varsler, som begge gjaldt saker som gikk tilbake i tid. I ungdomspartiet hadde det kommet tre varsler i løpet av to år, deriblant en sak som ble etterforsket som voldtekt.

Ikke svart

Sp, Venstre, MDG og Rødt har foreløpig ikke besvart NTBs henvendelse om antall metoo-varsler det siste året.

* Venstre opplyste 1. juni i fjor at de hadde hatt seks saker angående seksuell trakassering de siste fem årene, med varierende alvorlighetsgrad. Etter det fikk de inn tre varsler, som alle ble behandlet.

* Sp opplyste at de hadde fått inn 15 varsler, hvorav 13 var ferdig behandlet.

* Rødt opplyste i januar i fjor at de ikke hadde mottatt noen varsler siden metoo-kampanjen ble kjent i oktober 2017.

* MDG hadde innen samme tidspunkt mottatt ett varsel, som da var til behandling.