Den syriske presidenten Bashar al-Assad. Foto: AFP/Sana/Stringer
Syriske kurdere kan ikke satse på at USA vil gi dem beskyttelse mot en offensiv fra Tyrkia, sa president Bashar al-Assad i en tale søndag.

Assad unngikk å direkte nevne USAs planlagte tilbaketrekning av sine rundt 2000 soldater i den nordlige delen av Syria.

annonse

De USA-støttede kurdere i området frykter at Tyrkia vil iverksette en offensiv mot den kurdiske YPG-militsen, som er en sentral del av amerikanskstøttede SDF. SDF-styrken er spydspissen i innsatsen mot IS på bakken i Syria.

Tyrkia anser YPG som en terrororganisasjon på lik linje med det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK i Tyrkia.

– Vi forteller gruppene som satser på amerikanerne, at amerikanere ikke vil beskytte dem. Amerikanerne har dem ikke i sine hjerter. De vil plassere dem i lommene og benytte dem som et forhandlingskort, sa Assad i talen.

Assad sa at det kun er det syriske regimet som kan gi beskyttelse nord i Syria, og sa at militæret vil frigjøre hver eneste tomme fra «fiendtlige inntrengere».

De kurdiske gruppenes innsats i den syriske borgerkrigen har vært konsentrert mot ekstremistgruppen IS, og har i stor grad også vært rettet mot å etablere et delvis selvstyre i den nordøstlige delen av landet.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.