En IS-terrorist med gruppens karakteristiske sorte flagg med den islamske trosbekjennelse. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Stringer

Hjemvendte IS-terrorister vil bli straffeforfulgt og fulgt opp av politiet, sier Erna Solberg til VG, referert av NTB og Resett. I Sverige derimot, er holdningen annerledes. Der vil hjemvendte terrorister i stedet få hjelp til å komme tilbake til samfunnet.

annonse

I Stockholm lover nå myndighetene å kontakte alle IS-familier, lage et såkalt «ekspertteam», og opprettet en såkalt støttetelefon som de hjemvendte IS-terroristene kan ringe for å få hjelp.

Etter å ha fått kritikk for mangler i håndteringen av gjenværende militante jihadister, kommer Stockholms nye grønnblå regime nå med en plan for forbedring i området. Blant annet er 4 millioner kroner investert i en slags ekspertgruppe, opplyser SVT.

Les også: Danmark vil ikke hente hjem IS-krigere

Anslagsvis 150 IS-krigere har returnert til Sverige, og av disse har opptil 40 personer kommet tilbake til Stockholm de siste årene. Stockholms by har, ifølge Svensk TV, mottatt kritikk for at de ikke har oppsøkt de returnerte i deres hjem, noe som blant annet Göteborg har gjort.

Integrering

Den svenske sikkerhetstjenesten Säpos leder beskrev forrige måned ifølge den amerikanske tenketanken Gatestone Institute returnerte IS-krigere som «ødelagte mennesker som har blitt traumatisert av sine erfaringer» og sa at det svenske samfunn må «spille en stor rolle i å integrere dem».

I Storbritannia synes myndighetene å ha bedre kontroll med hjemvendte terrorister enn det de svenske myndighetene har.

Anslagsvis 900 briter reiste fra Storbritannia for å bli med i den islamske staten. Omkring 180 med britiske pass ble drept på slagmarken enten av allierte krigsfly eller i kamp på bakken. Anslagsvis 450 av dem antas å ha returnert til Storbritannia, der de holdes under så nøye gransking og kontroll som sikkerhetstjenestene kan klare, skriver Daily Mail.

Men også i Storbritannia er det få som er blitt rettsforfulgt, hovedsakelig på grunn av manglende bevis på hva de gjorde for å støtte IS sitt morderiske regime, skriver den britiske avisen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.