En IS-terrorist med gruppens karakteristiske sorte flagg med den islamske trosbekjennelse. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Stringer
annonse

Det er synd at statsminister Erna Solberg ikke uttaler tydeligere at det er helt uaktuelt å hente IS-terrorister til Norge. 

annonse

Islamsk Stat voldtok kvinner og serverte barna deres som mat. Det er disse «krigerne» flere nå vil hente «hjem».

annonse

Vian Dakhil er en kvinne fra yazidiminoriteten. I 2017 fortalte hun til en arabisk TV-kanal om hva som skal ha skjedd med en irakisk-yazidisk mor som ble tatt til fange av Islamsk Stat (IS).

Kvinnen hadde sittet tre dager i fangenskap, før hun fikk mat av sine voktere. Hun ble servert kjøtt og ris Etter å ha spist, kom de tilbake til henne.

– Vi tok din ett år gamle sønn og kokte ham, og det var dette du spiste, sa de til henne.

annonse
annonse

Dette er bare én av mange ekstreme og rystende fortellinger om overgrepene såkalte «krigere» fra Islamsk Stat begikk mot denne lille religiøse minoriteten, som terroristene gjorde så godt de kunne for å utrydde på mest bestialsk vis. Kvinner ble tatt som sex-slaver, mens menn og guttebarn ble slaktet og drept.

Les også: Vi skulle aldri ha sluppet islam inn i Norge

Det er disse såkalte krigerne Europa nå diskuterer om bør få hjelp til å komme tilbake til landene de bodde før de reiste til Irak og Syria for å kjempe hellig krig, jihad.

annonse
Reklame

Foreløpig vil ikke Solberg sende norske diplomater eller på andre måter bistå terrorister som har reist fra Norge for å slutte seg til Islamsk Stat.

– Men om det blir en annen type løsning så må vi også ta ansvar for våre borgere på et tidspunkt, sier Solberg til VG.

Formuleringen er selvsagt vag og åpen for ulike tolkninger. Leser vi Solberg velvillig, og det bør vi inntil videre gjøre, betyr dette betyr at om andre lands myndigheter ber oss om å ta i mot norske statsborgere, så må vi gjøre det. Dette er vi forpliktet til å samarbeide om.

Bakteppet for saken er likevel åpenbart. Venstre ved Abid Raja har krevd at vi skal hente hjem «norske» IS-krigere. Jon Helgheim fra Fremskrittspartiet har protestert kraftig mot dette. Han har pekt på at dette vil kunne bety at også foreldrene må få komme tilbake. 

– Man kan ikke ta barna fra foreldrene. Å få tilbake terrorister til Norge, er ikke en prioritert oppgave. Hva med hensynet til det norske samfunnet og den norske sikkerheten? har Helgheim uttalt til NRK.

Også i Europa er det mange som nå vil hente tilbake «sine» IS-terrorister, eller «krigere, som mange foretrekker å omtale dem som.

I stedet for å markere helt klart hva hun mener, svarer Erna Solberg på en rund måte, som gir begge sider i denne interne konflikten mellom regjeringspartiene en mulighet til å tolke henne slik de vil. Det er forståelig at Høyre generelt og statsministeren spesielt må opptre på en samlende måte, men her kunne statsministeren med fordel vært tydeligere.

Så er det slik at vi ikke har noen anledning til å nekte noen med norsk statsborgerskap å komme tilbake om de står på grensen til Norge. Saken viser hvor viktig det er å få på plass et lovverk for å frata statsborgerskapet fra personer som slutter seg til IS eller andre terrorgrupper, saken som førte til Sylvi Listhaugs avgang.

Stortinget sa nei og det var dette som førte til Listhaug-bråket. Den gangen sa først Jon Helgheim og deretter Sylvi Listhaug at Arbeiderpartiet og resten av flertallet satte terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Det var og er en riktig påstand. Det er også en riktig påstand om de som nå ivrer for å hente IS-krigerne hjem.

Men selv om et slikt forslag kommer på plass, vil det ikke kunne anvendes overfor personer som ikke har dobbelt statsborgerskap. Det vil altså også i overskuelig framtid være vanskelig å nekte noen med kun norsk statsborgerskap tilbakereise, så lenge vi forplikter oss til å følge ulike internasjonale konvensjoner.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.