Illustrasjonsbilde. (Foto by Delil SOULEIMAN / AFP)
annonse
annonse

Sikkerhetsminister Ben Wallace sier at han ikke vil risikere britiske liv for å hjelpe britiske statsborgere som dro til Syria for å bli en del av den Islamske Staten (IS). Han er klar på at «handlinger har konsekvenser» ifølge The Guardian.

– Jeg risikerer ikke britiske liv for å lete etter terrorister eller tidligere terrorister i en «failed state», sa Wallace nylig til BBC Radio 4.

Ben Wallace. REUTERS/Toby Melville

Diskusjonen har blusset opp etter at det ble kjent at Shamina Begum, en av de tre skolejentene fra Bethnal Green som reiste til Syria for fire år siden, har fortalt the Times at hun ønsker å returnere til Storbritannia. Begum er høygravid med sitt tredje barn, de to andre barna døde av sykdom og underernæring.

annonse

Wallace sier at som britisk statsborger har Begum rett til å returnere til Storbritannia, men hun kan ikke forvente hjelp av britiske myndigheter. Dessuten må hun forvente å bli arrestert og tiltalt når hun ankommer britisk jord.

Les også: Abid Raja vil ha IS-barn til Norge, FrP nekter

Ung alder ingen formildende omstendighet

På spørsmål om ikke hennes unge alder er en formildende omstendighet (hun var 15 år da hun reiste til Syria) svarer Wallace:

annonse

– Hun visste hva hun gjorde. Det handler om en terroristgruppe, en av de verste i hele verden, som slakter mennesker og er ansvarlige for drapene på dusinvis av briter.

Begum giftet seg med en konvertitt fra Nederland, og har sagt at hun ikke angrer på at hun dro til Syria. Hun fant ved et tilfelle et avkuttet hode i en søppelkasse, det plaget henne ikke i det hele tatt.

Sir Peter Fahy, tidligere politisjef i Greater Manchester Police, sier det ikke finnes enkle svar:

– Det handler ikke bare om fremmedkrigere, i tillegg har vi fremmedkrigerens slektninger, enker, partner og selvsagt barn. Mange av barna har absolutt ingen tilknytning til Storbritannia (…) Vi kan ikke erklære de statsløse, men hvis de kan stilles for retten der de oppholder seg er dette bra. Det er tross alt der de utførte sine kriminelle handlinger.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon