Lærdag 24. juni 1995, Sør-Afrikas "Springboks" vinner VM-finalen i rugby på hjemmebane. Nå må heltene fra den gang slåss for sine familiers liv. Mandelas drømmer om forsoning er døde og begravet. (AP Photo/John Parkin, file)
annonse
annonse

Naka Drotske var folkehelt i Sør-Afrika. Han spilte på rugbylandslaget «Springboks» som ble verdensmestere i 1995, hyllet av Nelson Mandela og udødeliggjort i filmen Invictus.

Mandela håpet at rugbylaget skulle være en forsonende kraft i landet. Men 24 år senere er resultatet et blodbad på et nivå Sør-Afrika aldri opplevde selv under den verste tiden under apartheid.

Et hyggelig middagsselskap med grillmat og god vin ble plutselig til et drama på liv og død for Drotske-familien, skriver VG+. Fremdeles rystet over det som skjedde forteller Tinus Drotske om den uhyggelige opplevelsen familien ble utsatt for noen uker før jul:

annonse

– Naka var nettopp kommet tilbake etter å ha kjørt sine to sønner til flyplassen. Sammen med en annen tidligere landslangsspiller i rugby, Os du Randt, satt vi alle rundt stuebordet, spiste, drakk, fortalte gamle historier og hadde det hyggelig, forteller Naka Drotskes bror, Tinus.

– Plutselig kom tre menn brasende inn gjennom den åpne glassdøren fra hagesiden. Alle hadde balaclavaer over hodet og ansiktet, og de var væpnet med 9 mm håndvåpen. De ropte og skrek og så ut som om det var like redde som oss. Naka forsto umiddelbart hva som var i ferd med å skje. Han kastet seg over de tre og prøvde å holde dem fast, slik han var vant med å gjøre på rugbybanen, sier Tinus Drotske.

Kaos, skriking, panikk, og så: skuddene

annonse

– Det var en forferdelig opplevelse. Barna våre satt og så på tv i rommet ved siden av stuen, der dramaet utspilte seg. Wessel(13), min eldste sønn kom i døråpningen og så hva som skjedde da Naka ble skutt. Da lille Cora(7) var i ferd med å springe inn i stuen der moren sto vettskremt og klemt opp til veggen og ute av stand til å gjøre noe, klarte Wessel å gripe jentungen før hun ble oppdaget av ranerne. Alt skjedde så raskt. Wessels resolutte opptreden forhindret den store katastrofen. Men Naka reddet trolig livet til oss alle. Den taklingen han satte inn på ranerne kunne kostet ham livet.

Slike historier er ikke mangelvare i Sør-Afrika. 57 mennesker drepes hver eneste dag. Politikere antyder at alle hvite skal drepes. Eiendommer som har vært i familiers eie siden før USA ble en stat, skal beslaglegges uten kompensasjon. En varslet katastrofe à la Zimbabwe vil sannsynligvis bli resultatet.

Les også: Når vi blir minoritet, er det noen som kommer til å bry seg om våre rettigheter?

Familien gir opp

Naka Drotske overlevde, og er igjen blitt folkehelt i det rugbyelskende Sør-Afrika etter at han kastet seg over ranerne og  dermed trolig reddet reddet livet til sin brors familie. Men det spørs om selv den tøffe rugbyspilleren er i stand til å redde Sør-Afrika fra den totale kollaps. Derfor har familien bestemt seg.

– Vi hadde allerede begynt å pakke og se oss om etter et annet sted å bo, før ransforsøket i hjemmet vår hvor Naka holdt på å bli drept. Nå er det helt slutt. Her kan vi ikke bo lenger, sier Nadia Drotske. Hun ønsker ikke at barna skal vokse opp i omgivelser hvor det ikke lenger er trygt å bo.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon