Shamima Begum, i midten i sikkerhetskontrollen på Gatwick på vei til Tyrkia og IS i 2015. Nå vil Begum hjem, men fikk tirsdag beskjed om at hun er fratatt sitt britiske statsborgerskap. Foto: Metropolitan Police via AP / AP / NTB scanpix
annonse

Britiske myndigheter har fratatt den britiske skolejenta Shamima Begum, som dro til Syria som 15-åring, statsborgerskapet, ifølge ITV.

annonse

Begums familie fikk beskjeden i et brev fra innenriksdepartementet tirsdag, ifølge ITV.

annonse

Begum sto nylig fram med et ønske om å få vende hjem til Storbritannia og leve i fred med sin nyfødte baby.

Det førte til store overskrifter i avisene da hun og to venninner for fire år siden stakk av fra London og reiste til Tyrkia for å slutte seg til IS i Syria der de giftet seg med IS-krigere.

En av de to andre jentene er siden drept, mens det ikke er klart hvor den tredje jenta er.

annonse
annonse

I forrige uke dukket Begum, som nå er 19 år gammel, opp i en flyktningleir i Syria. Hun var gravid, og søndag fødte hun et guttebarn.

I en samtale med ITV mandag sa hun at hun ikke er noen trussel mot Storbritannia, trass i at hun ikke angrer på at hun sluttet seg til IS.

Hun sier hun ikke har sett noen henrettelser i den tiden hun var med IS, men at hun ved en anledning så et avkuttet hode i en søppelbøtte.

annonse
Reklame

Les også: – Vi skulle aldri sluppet islam inn i Norge

Familien sier de er skuffet over at hun er fratatt statsborgerskapet og derfor ikke vil kunne komme hjem til Storbritannia.

Men hun er også bangladeshisk statsborger, og myndighetene er derfor i sin fulle rett til å trekke tilbake det britiske statsborgerskapet.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.