Labour-leder Jeremy Corbyn er omstridt i eget parti, og er under press etter at syv MPs brøt ut nylig. En splittelse av partiet er ikke utenkelig. Foto: Jane Barlow/ AP / NTB scanpix.
annonse
annonse

Britiske Labour har de senere årene vært plaget av en rekke interne konflikter. Nå risikerer partiet å bli delt i to.

Valget i 2015 av den ytterliggående venstrekandidaten Jeremy Corbyn som leder dro partiet langt mot venstre. Dette medførte at mer moderate krefter i Labour havnet i en ubehagelig skvis.

De endeløse anklagene om antisemittisme har også vært en påkjenning for partiet generelt, og Corbyn spesielt.

annonse

Nå bryter syv parlamentsmedlemmer (MP) ut av Labour, og erklærer seg i første omgang som uavhengige kandidater. Men som The Guardian skriver: Målet for utbryterne er å få med flere utbrytere, noe som vil gi grunnlag for å danne et nytt parti.

– Nøkkelordet er ennå, sa en av utbryterne etter en pressekonferanse nylig. – Vi er ikke et nytt parti – ikke ennå.

29 er det magiske tallet

annonse

På kort sikt synes oppgaven klar: Utbrytergruppen må forsøke å overbevise 29 misfornøyde representanter fra hvilket som helst parti om å bryte ut og bli en del av det nye partiet. Da vil det nye partiet passere Scottish National Party (SNP) og bli det tredje største i parlamentet. Dette vil medføre en sikret finansiering og nøkkelroller i en rekke viktige komiteer etc.

Gruppen håper og forventer at dette skal være mulig, særlig forventes det at en såkalt hard brexit vil føre til at flere vil bryte ut av det konservative partiet. Samtidig er det klart at hvis gruppen mislykkes vil prosjektet raskt miste momentum.

Les også: Britisk parlamentsmedlem kaller egen partileder Jeremy Corbyn for en antisemittisk rasist

Ulik motivasjon

Luciana Berger, MP for Liverpool Wavetree, anses som leder for utbrytergruppen. Den høygravide Berger har blitt utsatt for en flom av antisemittisk hets og trusler, inkludert drapstrusler som har ført til flere arrestasjoner. Berger har lenge vært kritisk til Labour-ledelsen. I forbindelse med bruddet sa hun:

– For min del har jeg lenge skammet meg over å forbli i Labour. Det er ikke jeg som har forandret meg – mine kjerneverdier er de samme: likhet for alle, muligheter for alle, antirasisme og sosial rettferdighet (…) Disse verdiene har blitt devaluert og angrepet mens Labour partiet nekter å prioritere mine velgere og vårt lands interesser fremfor partiets interesser.

Chris Leslie fra Nottingham East sier de «gjorde alt for å redde Labour. Men partiet er kidnappet av ytre venstres maskinpolitikk». Og Gavin Shuker fra Luton legger skylden på den utbredte antisemittismen i Labour som etter hans mening er en trussel mot nasjonal sikkerhet.

Ledelsen av Labour famler etter riktig reaksjon

annonse

Resten av Labour vet ikke helt hvordan de skal reagere på utbryterne. Corbyn anklages av enkelte for å erklære krig mot utbryterne, uten vilje til å innrømme at det faktisk er problemer innad i partiet. Tom Watson, nestleder i Labour, har bønnfalt om at man ikke kaller utbryterne for forrædere, og at man må ta tak i den voksende antisemittismen i partiet.

Tilhengere av Corbyn fnyser av utbryterne som «perifere figurer, uten tilknytning til folket». Allikevel kan de ikke forhindre at det er en økende frykt for full splittelse av partiet. Flere har sagt at deres reaksjon avhenger av hvordan Corbyn takler krisen.

Appellerer til sentrum

Utbrytergruppen antas å appellere til de sentrumsorienterte som savner Tony Blair, og som misliker den ytterliggående retningen Corbyn har ført partiet. Sentrumsorienterte konservative, som er misfornøyd med Theresa May og hele Brexit-sirkuset, teller også på knappene.

29. mars er deadline for Brexit-forhandlingene. Slik det ser ut nå går det mot en hard Brexit. Da er det godt mulig at det britiske politiske landskapet vil gjennomgå en dramatisk forandring.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon