FBIs fungerende sjef Andrew McCabe sørget for en plan for å beskytte bevismaterialet til etterforskningen av Donald Trump og Russland i tilfelle flere enn FBI-sjefen skulle få sparken. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

FBI utviklet en backup-plan for å beskytte bevisene i Robert Muellers etterforskning etter at president Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey.

Ifølge to kilder AP har, ble planen utviklet i de kaotiske dagene etter at Comey fikk sparken. Bare noen dager før hadde FBI begynt å etterforske om Trump bevisst eller ubevisst hadde samarbeidet med russerne, og om han hadde hindret etterforskningens gang.

Hensikten med planen var å sikre at bevismaterialet som ble samlet inn, skulle beholdes intakt om flere FBI-topper og etterforskere ble sparket. Frykten var at også spesialetterforsker Mueller selv, som ble oppnevnt åtte dager før Comey ble sparket i mai 2017, skulle få sparken.

annonse

Materialet omfattet blant annet utspørringen av noen av Trumps medarbeidere om mulig samordning mellom Trumps valgkamp og Russland.

McCabe ba om planen

Det var Andrew McCabe, som ble fungerende FBI-sjef da Comey forsvant, som ba om en plan for å beskytte bevismaterialet, ifølge en person med kjennskap til saken.

Planen ble utarbeidet, men APs kilde vil ikke si noe mer spesifikt om den. En annen kilde, som heller ikke vil stå fram med navn, fortalte også AP om planen.

annonse

McCabes bekymring for situasjonen kom tydelig fram i et intervju med CBS søndag, der han fortalte at han hadde møter med etterforskerne etter at Comey ble sparket.

Bekymret

– Jeg var veldig opptatt av å sørge for at Russland-etterforskningen ble stående på solid grunn og ikke kunne viskes ut. Slik at om jeg ble omplassert eller sparket, at saken ikke ville bli lukket eller forsvinne i natten uten spor, sa han.

Trump har til stadighet kalt Muellers etterforskning en heksejakt og antydet at det er etterforskerne selv som burde granskes.

Justisminister Jeff Sessions ble sparket fordi Trump var rasende over at han erklærte seg inhabil, og McCabe selv ble sparket i fjor etter at han ble anklagd for å være lite sannferdig om en lekkasje i FBI.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon