Store ødeleggelser finner sted i Jemen. Foto: AFP PHOTO / Mohammed HUWAIS
annonse

FNs spesialutsending Martin Griffiths mener den planlagte tilbaketrekningen fra sentrale havnebyer i Jemen gir mulighet til å få en slutt på krigen.

annonse
annonse

Regjeringen og houthi-opprørerne i Jemen kom søndag til enighet om hvordan neste fase av en tilbaketrekning av styrker fra havnebyen Hodeida kan foregå.

annonse

På et møte i FNs sikkerhetsråd tirsdag sa Griffiths, som snakket på video fra Amman i Jordan, at regjeringen og houthi-opprørerne har vist at de kan følge opp forpliktelsene i våpenhvileavtalen som ble framforhandlet i desember i Sverige.

– Ved å starte, forhåpentligvis i dag eller i morgen, med implementeringen av Hodeida-avtalen om å trekke styrker ut fra havnebyer har vi nå muligheten til å bevege oss mot forpliktelsene som ble inngått i Sverige, sier han.

annonse
annonse

Griffiths sa også at styrkene skal trekkes ut av havnebyene Salif og Ras Issa først, før de senere også trekkes ut av Hodeida og andre sentrale områder. Ifølge Griffiths vil dette gi tilgang til den jemenittiske havna Red Sea Mills, som er innfartsåre for mesteparten av Jemens import og humanitære bistand.

Samtidig varslet FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock at hjelpeorganisasjoner er i ferd med å gå tom for penger til å finansiere hjelpearbeidet i Jemen. Ifølge Lowcock er ressursene trolig brukt opp i slutten av mars.

Rundt 80 prosent av Jemens befolkning har ifølge FN behov for mathjelp. FN ber om mer enn 4 milliarder dollar for hjelpe rundt 15 millioner mennesker over hele Jemen i år.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.